Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z domova

Dostali prísľub prostriedkov na zelenú naftu

Dostali prísľub prostriedkov na zelenú naftu
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Na daňovo zvýhodnenú zelenú naftu by mali ísť budúci rok do agrosektora z mimorozpočtových zdrojov desiatky miliónov eur. Oznámila to na brífingu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (nominantka SNS) s predstaviteľmi Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv, ktorí sa spolu s ňou zúčastnili rokovania s predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom (SNS).

 „Musím povedať, že stretnutie s pánom predsedom parlamentu Andrejom Dankom a zástupcami samospráv v poľnohospodárstve bolo vecné a konštruktívne. Predložili šesť vlastných požiadaviek, o ktorých sme vecne rokovali, o každom jednom bode osobitne. V niektorých veciach sme viac dopredu, v niektorých pripravujeme spoločné stretnutia, spoločné pracovné skupiny,“ priblížila.

Informovala zároveň, že predseda NR SR prisľúbil sprostredkovane od predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), že z mimorozpočtových zdrojov pôjde na zelenú naftu 20 až 40 miliónov eur.

„Ak sa nám toto podarí, tak budeme vedieť naštartovať špeciálnu rastlinnú a živočíšnu výrobu. To sú opatrenia, ktoré pomôžu poľnohospodárom, nielen veľkým, ale aj malým,“ poznamenala agroministerka. 

Na vytváraní tzv. rizikového fondu by podľa jej slov mali finančne participovať jednak poisťovne, jednak štát, ako aj poľnohospodári.

„Jedným z takýchto zdrojov (pre fond) by mohol byť osobitný odvod z (obchodných) reťazcov. Na legislatíve spolupracujeme s ministerskou pracovnou skupinou,“ povedala. 

Treťou oblasťou rokovania s predsedom NR SR bola podľa Matečnej bonifikácia úrokov z úverov.

„To je na našej komunikácii so Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou. Hovorím o produkte, ktorý sme mali v minulosti, a to Moja pôda, ktorá sa v minulosti osvedčila,“ spresnila.

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík potvrdil Matečnej slová, že agrosamosprávy dostali prísľub predsedu NR SR, že na riešenie zelenej nafty dostanú farmári budúci rok 20 až 40 miliónov eur.

„Toto by malo byť spustené počas roka 2018. Na rokovaní sme hovorili aj o ďalších opatreniach. Dohodli sme sa, že sa vytvára rizikový fond, ktorý by mal byť počas roku 2018 spustený do chodu tak, aby sme mohli začať istiť našich poľnohospodárov,“ doplnil Semančík.

Podľa slov prezidenta Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Daniela Poturnaya je zdravotný stav slovenského potravinárstva zlý a zhoršuje sa dlhé roky.

„My musíme hľadať spoločné opatrenia na to, aby sme zastavili tento negatívny trend klesajúcej zamestnanosti a klesajúceho podielu slovenských potravín na pultoch obchodov. V súčasnosti hrubá produkcia slovenského potravinárstva v pomere k HDP je druhá najhoršia v EÚ, po ostrovnom štáte Malta, čo je zlý trend,“ dodal Poturnay. 

Semančík v pondelok na brífingu pred NR SR v mene Rady poľnohospodárskych a potravinárskych pred rokovaním s predsedom parlamentu uviedol, že štátna pomoc do agropotravinárskeho odvetvia by sa mala navýšiť, pretože na rok 2018 je na ňu vo vládou schválenom rozpočte vyčlenený len 1 milión eur. 

„Návrh štátneho rozpočtu predstavuje pre náš rezort, teda pre poľnohospodárstvo a potravinárstvo 1 milión eur, čo je oproti okolitým krajinám strašne málo. Takže tá naša požiadavka, ak sa chceme vyrovnať na úroveň okolitých krajín, znie: 70 miliónov eur,“ povedal Semančík.

Rada preto žiada poslancov NR SR, aby pri schvaľovaní budúcoročného štátneho rozpočtu v kapitole poľnohospodárstvo a potravinárstvo zohľadnili nelichotivý stav agropotravinárskeho odvetvia a navýšili štátnu pomoc do odvetvia.

 V Rade poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv je okrem SPPK aj Agrárna komora Slovenska, Potravinárska komora Slovenska, Zväz poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností SR a Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov SR.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
14 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
27. november 2017 21:05

„Sľúbili sme si lásku, sľúbili vravieť pravdu len,
sľúbili sme si vydržať, sľúbili sme si nový deň“

Fero
Fero
28. november 2017 6:27

Hrôza takto zavádzať a len sľubovať a nič nevybavíť ,že na budúci rok…Vláda na agrorezort úplne kašle,hoci na armádu nájde úžasne zdroje…

realista
realista
28. november 2017 10:07

ked to bude fungovat ako eurofondy tak stavbari a uradnici budu tankovat tu naftu

Maťo
Maťo
28. november 2017 10:36

Návrh štátneho rozpočtu predstavuje pre náš rezort 1 milión eur? Ak by bol návrh rozpočtu 100 miliónov eur tak to by bolo málo… Veď naše poľnohospodárstvo a potravinárstvo je v troskách!

Anonym
Anonym
28. november 2017 13:18

Krajina stratila len za posledný rok 50 tisíc prasiat a 12 tisíc kusov hovädzieho dobytka (etrend, aktuálne.sk), takže nie je sa čomu čudovať pri cenách masla, mlieka a bravčového mäsa. k tomu fipronilová kauza s vajíčkami a je ďalší problém. Pri menšej ako polovičnej plôch závlah oproti minulosti nám globálne… Celý komentár »

Anonym
Anonym
28. november 2017 13:26

Zabudli sme ešte na posledné 2 slovenské cukrovary z ktorých už dnes jeden polovicu cukru len prebaľuje zo zahraničia a ktovie ako dopadnú po znížení
európskych dotácií.

realista
realista
28. november 2017 15:59

asi to prejde, s patričnou byrokraciou, aby sa k tomu nedostali malí producenti – veď väčšinu slovenského poľnohospodárstva už ovládajú tí „správny ľudia“

malý farmár
malý farmár
28. november 2017 17:42

A kto dostane tých 20-40 miliónov? Pochybujem, že aj malým SHR sa niečo ujde. Ak by to malo byť spravodlivé, tak jednoducho rozdeliť podľa hektárov, alebo dobytčích jednotiek. Tak by sa ušlo všetkým. Ale ak to bude riešené ináč, tak malý SHR zase len utrie hubu a káre ide ďalej.… Celý komentár »

ccm
ccm
28. november 2017 19:18

Malý! Však si nemysli, že budeš pestovať a chovať a budeš SUPERMAN!!! Papier chlapče papier! je podstatný! A GSAA v 2018 ….však uvidíte . Lucka bude mať čo robiť…

Ak
Ak
28. november 2017 20:50

V priemere 8 eur/ha, na celý rok. Vy malí na tom isto zbohatnete.

agrarnik zHN
agrarnik zHN
30. november 2017 8:00

Vládne drísty premiešané otrubami a zabalené v národnej trikolóre a lá SNS. Svet si uvedomil problém s potravinami a taktiež aj Európa, ale slovenská národná celebrita asi nie – venuje sa všetkému len nie poľnohospodárom a potravinárom – to už je smutné

Robo R
Robo R
30. november 2017 19:17

Prečo toľko plaču páni/dámy? Som kdesi počul, že máme konkurenčnú výhodu a tou je veľkosť našich podnikov. Aj Semančík vravel na AGX, že veľkosť je naša tradícia alebo čosi také mrmlal. Netuším prečo jeho tradície začínajú len po r. 1948. Tiež som kdesi počul, že máme aj iné výhody ako… Celý komentár »

Jhosp
Jhosp
1. december 2017 7:54

Podľa mňa za tým všetkým bude finančná skupina …. , ktorá má vo vláde svojho zástupcu a cez toho pletú bič na nás malých poľnohospodárov.

dedo jozef
dedo jozef
1. december 2017 8:57

bič je už davno upleteny od 89 roku,tak ako v čechach pan babiš,tak na slovensku byvala štb ho pletu už skoro 30 rokov a ten bič sa už rozpliest neda,