Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z domova

Glyfosát dostal zelenú do roku 2022

Glyfosát dostal zelenú do roku 2022
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Dnešné vydanie denníka PRAVDA informuje, že zástupcovia členských krajín Európskej únie predĺžili licenciu používania prípravkov na báze glyfosátu do roku 2022. Za predĺženie používania hlasovalo 18 štátov vrátane Slovenska, deväť bolo proti a Portugalsko sa zdržalo.

„Slovenská republika sa priklonila k návrhu Európskej komisie, s cieľom, aby sa v čo najkratšom čase našli alternatívne riešenia. Európske štandardy v oblasti pesticídov patria medzi najprepracova­nejšie, a preto regulácia pesticídov v EÚ patrí medzi najprísnejšie regulácie látok a ich zmesí,“ reagoval pre denník PRAVDA hovorca ministerstva pôdohospodárstva Vladimír Machalík.

Podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín a Európskej chemickej agentúry je neškodný, ale Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny, ktorá spadá pod WHO, varuje, že môže spôsobovať rakovinu.

„Glyfosát je azbest našej generácie,“ cituje PRAVDA Franzisku Achterbergovú, riaditeľku Greenpeace EÚ pre potravinársku politiku.

Licencia na používanie tohto herbicídu mala skončiť 15. decembra 2017.

„Európsky úrad pre bezpečnosť potravín aj Európska chemická agentúra vyhodnotili glyfosát ako nerizikový. Naša organizácia je znechutená, že členské štáty Európskej únie predĺžili licenciu na využívanie glyfosátov len na 5 rokov a nie na navrhovaných pätnásť rokov,“ uviedol v tlačovej správe Pekka Pesonen, generálny tajomník organizácie COPA-COGECA, ktorá na európskej úrovni zastupuje záujmy farmárov.

Autor článku: poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
macel sako
macel sako
2. december 2017 10:18

Ja som ani nebedel, že kto?,ked? a kde? bude za mňa rozhodovať o použití veľmi nebezpečnej chemickej latky, ktorá negatívne ovplyvňuje naše životy. A takto to funguje zo všetkým v tomto štáte O NÁS, BEZ NÁS. Koľký polnohospodári boli opítaní na túto otázku ?? A čo sa docieli za 5… Celý komentár »