Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

Pri Leviciach chcú vybudovať farmu pre 4500 prasníc

Pri Leviciach chcú vybudovať farmu pre 4500 prasníc
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Firma Pigagro, s.r.o., Ipeľský Sokolec chce v katastri obce Sazdice v okrese Levice vybudovať novú farmu pre chov 4500 prasníc za približne 10 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov investície na životné prostredie (EIA).

„Účelom navrhovanej činnosti je vybudovanie novej farmy na chov prasníc, prasničiek a produkciu odstavčiat (od 6 do 8 kg) s kapacitou farmy 4500 prasníc, 30 kancov a 3000 odstavčiat,“ uviedla spoločnosť.

Zámerom je podľa investora zareagovanie na požiadavku slovenského trhu s bravčovým mäsom prostredníctvom zvýšenia vlastnej produkcie ošípaných.

Nový prevádzkový areál bude vybudovaný približne 1 km východne od intravilánu obce Sazdice na pozemkoch v súčasnosti využívaných ako orná pôda. Prevádzka bude pozostávať z piatich chovných hál riešených ako pôrodná hala so škôlkou (dve haly), gestačné haly (dve haly) a inseminačná hala. Súčasťou prevádzky budú tri skladovacie nádrže na hnojovicu a súvisiaca technická infraštruktúra. 

„Navrhované riešenie zodpovedá súčasným technickým možnostiam a vyhovuje kritériám pre moderné prevádzky. Nezanedbateľným benefitom navrhovaného zámeru bude vznik 25 nových pracovných miest,“ zdôraznila spoločnosť.

S výstavbou farmy by sa podľa zámeru malo začať v decembri 2018, prevádzku by mala farma začať v novembri 2019.

Pigagro je dánska poľnohospodárska skupina právne samostatných spoločností s jednotnou manažérskou a vlastníckou štruktúrou. Zaoberá sa chovom ošípaných a na Slovensku vlastní 5 fariem. Chov firmy v súčasnosti predstavuje 4000 prasníc, pričom ročne vyprodukuje firma asi 130.000 kusov ošípaných, z toho 100.000 jatočných ošípaných (predávaných pri váhe 110 kg) a 30.000 odstavčiat (predávaných pri váhe 25 kg). Spoločnosť zamestnáva asi 100 pracovníkov a obhospodaruje približne 3500 ha pôdy. 

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
7 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
stefan
stefan
7. december 2017 11:13

a nechajú tu bordel….

Jano
Jano
7. december 2017 16:50

Nech si to postavia v Dánsku,, ale tam by mali smolu tam by im to nikdy nedovolili………………..

RS
RS
7. december 2017 17:55

Kľud chlapi.V Dánsku je 1 mil. prasníc a v SR 35 tis. Podľa mňa je horšie to čo dovážame- staré a nikde nechcené mäso najhoršej kvality. Lepšie by bolo keby sa obnovil chýbajúci spracujúci priemysel-bitúnky. A pôda potrebuje organiku a nielen sypať umeláky. Nech každý robí to čo vie a… Celý komentár »

Jano
Jano
7. december 2017 20:20

áno treba rozširovať živočíšnu výrobu, ale nie v takých koncetrovaných množstvách, treba to rozložiť po celej krajine

RS
RS
8. december 2017 10:17

Z hľadiska konkurencieschopnosti a nákladov sa bohužiaľ nedajú svine chovať na farmách s pár sto kusmi prasníc. Treba si všimnúť aj trend v západnej Európe kde napr. v Nemecku počet fariem dlhodobo klesá ale stavy prasníc sa stagnujú alebo sa zvyšujú t.z., že prasnice sú sústredené na väčších farmách a… Celý komentár »

dedo jozef
dedo jozef
11. december 2017 0:34

pani,danska firma dostava na každu prasaču hlavu chovanu mimo danska nemalu dotaciu,na slovensku dostane dalsiu dotaciu,ako a kedy im bude moct konkurovat slovak?dovod je jasny.

agrarnik zHN
agrarnik zHN
11. december 2017 8:34

Likvidácia slovenských chovov dánskou monarchiou prebieha úspešne a sofistikovane