Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z ekonomiky

Pnutie v rozpočte pre poľnohospodárstvo

Pnutie v rozpočte pre poľnohospodárstvo
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Opozícia nemôže volať po vyrovnanom hospodárení a zároveň žiadať ďalšie milióny eur v jednotlivých rezortoch. Myslí si to minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), ktorý reagoval na kritiku opozičného poslanca Martina Fecka (OĽaNO), ktorý hovoril o nedostatku zdrojov v pôdohospodárstve. Zároveň však kritizoval nedosiahnutie vyrovnaného hospodárenia.

 „Buďme k sebe čestní. Nemôžete ma kritizovať za to, že nemám nulu v deficite a zároveň žiadať ďalšie stovky miliónov eur na podporu napríklad pôdohospodárstva,“ adresoval opozičným kritikom Kažimír.

Fecko hovoril o tom, že Slovensko nedosiahlo ešte vyrovnané hospodárenie. Upozornil aj na nedostatočné financovanie pôdohospodárstva, čítal z listov pôdohospodárov a organizácií, ktoré upozorňujú na aktuálne problémy.

„Jedným hlasom hovoríte, že už dávno malo byť vyrovnané hospodárenie a zároveň hovoríte o vyšších výdavkoch. Ja nie som Copperfield. Neviem vyhovieť tým, ktorí hovoria plaťte menej daní tomuto štátu a vyhovieť vám, ktorí hovoríte, dajte viac peňazí, lebo v tejto oblasti je to potrebné,“ skonštatoval Kažimír.

Všetky opatrenia totiž niečo stoja.

„Je tu mnoho skrytých problémov, ktoré táto krajina má. Buďme k sebe ale čestní, že sa nedá všetko urobiť, všetko zo dňa na deň,“ podotkol minister financií.

Upozornil tiež na to, že vláda sa snažila pomôcť, ak mali poľnohospodári problémy. Vláda našla napríklad zdroje na pomoc slovenským mliekarom.

„Ak mráz zničí ovocinárom sady, vieme im pomôcť jednorazovou injekciou. Vieme pomôcť vinárom,“ upozornil Kažimír.

Ak bude hospodárenie štátu v budúcom roku lepšie, ako očakávané, v poľnohospodárstve by sa mohli uskutočniť zmeny.

„Na budúci rok som sľúbil ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej (nominantka SNS), že ak budú výsledky hospodárenia lepšie, ako očakávame, tak sa vrátime k novej modernej schéme zelenej nafty, napríklad. Ale nie na báze, že zamestnáme ďalších 300 colníkov, aby kontrolovali, či je nafta červená alebo modrá. Musí to byť model podpory, ktorý bude orientovaný na intenzifikovanú výrobu,“ avizoval Kažimír.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
7 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Lojzo
Lojzo
8. december 2017 7:37

Sluby sa slubujú a My sa už 10 rokov tešíme na nový a dobrý rozpočet pre polnohospodárstvo. Stále platí stará zásada : Sedliak to je ako burina,čím viac ho tneš,tým lepšie rastie! Do toho SMER súdruhovia !

G.S.
G.S.
8. december 2017 18:27

Samozrejme, že to nejde. Veď musíme zachraňovať Širokého. Budovať Národné štadióny za štátne peniaze. Podporovať embargom a reverzom protiústavný režim na Ukrajine. Platiť za absolútne predražené mýto. Zabezpečiť zisky pre firmy v OPIS. Zabezpečiť dividendy pre „správnych ľudí“ z eurofondov a podobne. Ako úplatok pre mimovládky sa nájdu desiatky miliónov… Celý komentár »

Lojzo
Lojzo
9. december 2017 8:59

To je ono za čo sme štrngali. Dakujem za trefný príspevok.

A.k.
A.k.
9. december 2017 12:31

Robia si z ľudí, ktorí ešte na Slovensku pracujú(aj z poľnohospodárov) hlupákov. Začnime sa správať ako europania. Bolo by potrebné dať im ovoňať, ako sa každodenne pracuje v živočíšnej výrobe.

jm
jm
10. december 2017 14:28

Súdruh KAŽIMÍR by sa mal ísť učiť od kolegov do krajín kde to funguje a nie stále sa len vystatovať aký sme tigri a ako nás všetci chvália. Možno by stačilo menej rozkrádať rozpočet . Ono je ľahšie poskytovať priamu podporu samozrejme nenávratnú pre vyvolených o čom mnohý ani nevedia.

Roman
Roman
11. december 2017 9:39

Učitelia si štrajkom svoje vydobili, sestričky tiež, opatrovateľky tiež, policajtom a vojakom sa zvýšili platy bez štrajku, pretože tí štrajkovať nesmú, teraz sa hovorí o zvyšovaní platov pre celú verejnú správu, tak sa pýtam kde sú odbory pre poľnohospodárov, prečo poľnohospodári neštrajkujú, prečo neštrajkujú mladí farmári, ktorým bolo toľko sľubovaná… Celý komentár »

Sesto666
Sesto666
12. december 2017 15:53

Keby bol ministrom podohospodarstva profesor Jahnatek, taketo problemy by neboli. Pre URSO nebol po jeho nastupe zvysit rozpocet o 1M EUR co je zhruba 20%