Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Zo sveta

V Českej republike rastie výmera chmeľníc

Úroda chmeľu za tento rok je v porovnaní s vlaňajškom nižšia zhruba o 12 percent, napriek tomu sú pestovatelia spokojní. Za celú Českú republiku bola úroda 6797 ton chmeľu s priemerným hektárovým výnosom 1,37 tony, čo možno hodnotiť ako mierne nadpriemerný ročník. ČTK to dnes povedala Ivana Kršková, hovorkyňa Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho.

Nepriazeň počasia sa tak na úrode celkovo príliš neprejavila, rozdiely boli medzi jednotlivými oblasťami a druhmi chmeľu. Najmenej zrážok spadlo na severnej Morave v Tršickej oblasti a najnižší výnos dosiahol Žatecký poloraný Červenák, nárast naopak zaznamenali pestovatelia u odrody Kazbek alebo Saaz Late.

Zber chmeľu každoročne kompletizuje Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky z jednotlivých vyhlásení pestovateľov. Ročník 2017 je podľa hovorkyne oproti silne nadpriemernému roku 2016 o poznanie slabší, ale v porovnaní s ročníkmi 2013 a 2014 je porovnateľný. Vlani chmeliari zožali rekordných 7712 ton.

V Žateckej oblasti zaznamenali pestovatelia medziročný pokles o 11,8 percenta, v Ústeckej oblasti na Litoměřicku bola úroda medziročne nižšia iba o 0,4 percenta a v Tršickej oblasti bol pokles o takmer 21 percent.

Plocha českých chmeľníc tento rok medziročne vzrástla o 3,5 percenta. Najviac, o 127 ha, sa zväčšila plocha Žateckého poloraného Červenáka, ktorý je na 4317 hektároch najpestovanejšou odrodou chmeľu. Rastlina zabrala na všetkých tuzemských poliach 4945 hektárov.

„Aj keď sa v roku 2017 celkovo v Českej republike urodilo mierne nadpriemerné množstvo chmeľu, možno predpokladať, že sa podarí všetok chmeľ predať,“ uviedla Kršková.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments