Zadajte hľadaný výraz

Živočíšna výroba Zo sveta

Jurečka upozornil na šírenie moru ošípaných v Európe

Jurečka upozornil na šírenie moru ošípaných v Európe
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Nákaza africkým morom ošípaných sa šíri v Poľsku, na Ukrajine je niekoľko desiatok kilometrov od slovenských hraníc. Po dnešnom rokovaní ministrov poľnohospodárstva krajín EÚ na to v Bruseli upozornil český účastník schôdzky Marian Jurečka.

Kľúčové preto podľa neho je, aby štáty medzi sebou o situácii komunikovali a tiež, aby priebežne situáciu sledovali.

„Ukazuje sa, že všetky eradikačné snahy v okolitých štátoch neviedli k zvládnutiu choroby. Zatiaľ sa neustále šíri,“ podotkol minister poľnohospodárstva končiacej českej vlády. Zaznamenaná bola už aj v Rusku a štátoch Pobaltia.

Česká republika, kde na Zlínsku stále prebieha hromadný odstrel diviakov, je podľa Jurečka v Európe svojím spôsobom unikát, pretože nákazu dokázala obmedziť na relatívne malé územie. Na Zlínsku podľa neho zostáva uloviť niekoľko desiatok posledných kusov a potom celé zasiahnuté územie starostlivo prezrieť, aby boli nájdené napríklad všetky uhynuté zvieratá a nákaza sa tak už nemohla šíriť ďalej. Ak sa v období dvoch rokov choroba v Česku nevyskytne, môže byť ČR opäť označená za krajinu, kde sa africký mor nevyskytuje.

Podľa Jurečka to ale nebude jednoduché.

„Môže sa stať, že sa nám to podarí, ale za dva alebo tri roky k nám nákaza prirodzenou migráciou opäť príde,“ upozornil minister.

Česko dnes preto podľa neho tiež apelovalo na vyčlenenie peňazí na výskum ako samotnej choroby, tak správania nakazených ošípaných a prípadne tiež vakcinačnej látky.

Jurečka svojich kolegov z únijných krajín tiež informoval o konferencii, na ktorej sa pred mesiacom v Prahe zišli zástupcovia 17 krajín, vrátane Ruska, a zodpovedných európskych agentúr.

Nákaza nie je nebezpečná pre človeka, okrem diviakov však zabíja aj domáce ošípané. Prvý prípad choroby v Českej republike potvrdili veterinári u dvoch uhynutých zvierat nájdených v júni v blízkosti areálu Krajskej nemocnice T. Baťu na okraji Zlína.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments