Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z domova

EK: Neexistuje spojitosť medzi glyfosátom a rakovinou

EK: Neexistuje spojitosť medzi glyfosátom a rakovinou
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Európska komisia v utorok (12.12.2017) predĺžila licenciu na používanie kontroverzného pesticídu glyfosát o päť rokov. Urobila tak tri dni pred vypršaním doterajšieho povolenia, a to po súhlase zástupcov členských krajín Európskej únie z konca novembra. V reakcii na európsku občiansku iniciatívu pod názvom „Zakážte glyfosát a chráňte ľudí a životné prostredie pred toxickými pesticídmi“ sa komisia zaviazala zvýšiť transparentnosť vedeckých hodnotení.

Komisia predĺženie licencie zdôvodnila vo svojej tlačovej správe vyhlásením, že po dôkladnom posúdení všetkých dostupných údajov o glyfosáte dospela k záveru, že neexistuje žiadna spojitosť medzi glyfosátom a rakovinou u ľudí, ako sa laická verejnosť obáva. Rovnako upozornila, že za schvaľovanie používania alebo zákazy prípravkov na báze glyfosátu zodpovedajú jednotlivé členské štáty, pokiaľ ide o ich používanie na ich územiach. Komisia dodala, že v EÚ sa schvaľujú len látky, pre ktoré existujú objektívne dôkazy bezpečného používania.

Vzhľadom k zvýšenej pozornosti, ktorú glyfosát vyvolal u verejnosti i v médiách, ale komisia sľúbila predložiť v roku 2018 návrh právneho predpisu s cieľom zvýšiť transparentnosť, kvalitu a nezávislosť vedeckého posudzovania látok. Napríklad verejný prístup k nespracovaným údajom. Taktiež oznámila ďalšie návrhy zmien legislatívy zamerané na posilnenie správy vykonávania príslušných štúdií, ktoré by mohli zahŕňať napríklad zapojenie verejných orgánov do procesu rozhodovania o tom, aké štúdie musia byť pre špecifický prípad vykonané.

Zástupcovia členských krajín Európskej únie koncom novembra po diskusii takzvaného zmierovacieho výboru súhlasili s predĺžením licencie látky, ktorá je aktívnou zložkou napríklad herbicídu Roundup spoločnosti Monsanto. Za predĺženie hlasovalo 18 krajín EÚ, deväť štátov bolo proti a jeden sa zdržal.

Chemickú látku glyfosát, ktorá sa používa v prípravkoch na odstraňovanie buriny, označuje Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny za pravdepodobne karcinogénnu. Naopak Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európska chemická agentúra (ECHA), o ktorých posudky sa opiera Európska komisia, považujú glyfosát za neškodný.

Europoslanci v októbri v Štrasburgu schválili nezáväznú rezolúciu, ktorá požaduje úplný zákaz používania látky do konca roka 2022. Čo najskôr chcú tiež zakázať po celej Európe používanie glyfosátu pred zberom úrody.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments