Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Kvôli rozpočtu zriaďujú krízový štáb

Kvôli rozpočtu zriaďujú krízový štáb
insert_photoAgra poisťovňa

Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv v reakcii na schválenie budúcoročného štátneho rozpočtu zriaďuje krízový štáb. Rada zásadne nesúhlasí s výškou štátnej pomoci v objeme 1 milión eur v kapitole poľnohospodárstva a potravinárstva, ktorá sa po včerajšom schválení štátneho rozpočtu stane od 1. januára 2018 pre agropotravinársky sektor skutočnosťou.

Naďalej trvá na tom, že výška štátnej pomoci musí byť na úrovni 70 miliónov eur, ak chce štát zabezpečiť konkurencie schopnosť a porovnateľné podmienky pre odvetvie v porovnaní s okolitými krajinami. Schválený štátny rozpočet na rok 2018 je pre poľnohospodárov a potravinárov ľadovou sprchou.

Prvé zasadnutie krízového štábu sa uskutoční 9. januára 2018. Zúčastnia sa ho zástupcovia Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv, teda relevantných agropotravinárskych organizácií pôsobiacich na Slovensku: Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Agrárnej komory Slovenska, Potravinárskej komory Slovenska, Zväzu poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností SR a  Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska.

Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv vyzýva k naplneniu sľubov, ktoré dostala 27. novembra 2017 od predsedu NR SR Andreja Danka, sprostredkovane od predsedu vlády SR Roberta Fica a ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej. Poľnohospodárom prisľúbili, že v roku 2018 budú využívať pomoc z mimorozpočtových zdrojov vo forme zelenej nafty. Rovnako bude žiaduce aj to, aby sa v budúcom roku konečne zintenzívnili práce na zriadení toľko žiadaného rizikového fondu.

Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv sa pýta, akým spôsobom deklaruje Národná rada SR a vláda SR fakt, že poľnohospodárstvo a potravinárstvo sú strategické odvetvia hospodárskej politiky štátu? Pýtame sa, ako chceme s jedným miliónom eur dosiahnuť cieľ 80 % potravinovej sebestačnosti SR? Ako chceme podporiť rozvoj živočíšnej a špecializovanej rastlinnej výroby? Ako chceme zabrániť enormným dovozom agropotravinárskych komodít, ktoré by sme si vedeli pri vyššej štátnej pomoci vyrobiť sami doma? Ako chceme zastaviť navyšovanie pasívneho salda zahraničného obchodu s týmito komoditami, ktoré vlani dosiahlo rekordných takmer 1,3 mld. eur? A pýtame sa aj to, do akej miery je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR spokojné s výškou štátnej pomoci?

Ak nechceme vystavovať našich spotrebiteľov pribúdajúcim potravinovým škandálom vo svete, ak chceme na Slovensku vyrábať potraviny s pridanou hodnotou, potrebujeme  skutočne vidieť silnú podporu agropotravinárskeho odvetvia zo strany štátu. Opakujeme, že len tak môže byť Slovenská republika vrátane poľnohospodárstva a potravinárstva skutočne súčasťou jadra Európskej únie. 

Autor článku: Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv
Zdroj obrázku: Agra poisťovňa

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
9 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Sesto666
Sesto666
14. december 2017 18:23

Zaujimave ze Ficovi volici si myslia, ze konecne vladne niekto komu lezi na srdci pomoc polnohospodarom. Ficovi staci, ked sem tam pekne zarecni, rozmrvi nejake to zrno, odfoti sa s peknou dievcinou a pomoc polnohospodarstvu je v ociach verejnosti vybavena. Len samotni polnohospodari to akosi nevidia. Nevdacnici!

Ludo
Ludo
14. december 2017 22:06

Sesto666 pozor, lebo ste nepočuli, že kto do Fica kameňom tak on naspäť dvoma?

realista
realista
14. december 2017 22:46

a kde bol krízový štáb keď bol rozpočet v pripomienkovom konaní ?
vie niekto o nejakom roľníkovi resp. agropodnikateľovi, ktorý by bol poslancom NR ?

odpovede prosím do diskusie

jozef
jozef
14. december 2017 22:56

Tam sú predsa len právnici… A od koho ste chceli aby to pripomienkoval? Semančík. Alibista, ktorý po vyhodnoteni osmičkových projektov ukázal svoj charakter.

Milan
Milan
15. december 2017 6:52

Rozpočet sa predsa nerobí zo dňa na deň, a nerobí sa ani v utajenom režime. Danko a celá jeho kompánia ukázala farbu. Zrejme tlak na ministra financií bol na hodnote 1. Čo je približne nula. Asi by sa zásadným spôsobom zmenilo vnímanie poľnohospodárstva, ak by nedostali najesť od začiatku schvaľovania… Celý komentár »

agrarnik zHN
agrarnik zHN
15. december 2017 7:47

Nakoľko je už po funuse môžu roľníci jediné normálne a slušné urobiť len to, že tú agrárnu politickú svoloč defenstrujú a vyjdu do ulíc. Inak je to len diskusia pri kávičke a pocit, že sme niečo urobili. Danková družina s jeho milujúcou ministerkou zaoberajúcou sa problematikou vlastného imigu a početnosťou… Celý komentár »

Jano
Jano
15. december 2017 19:07

Koľké milióny idú do Jaguaru a iných zahraničných fabrík, a do poľnohospodárstva presne jeden milión eur,, no hamba posmech

Lojzo
Lojzo
16. december 2017 6:16

1 milion eur minie Ficko a jeho kabinet na príprave a realizácii projektov pre spríbuznené a hlavne verné subjekty v ramci ľudových tzv. výjazdových zasadnutí vlády. Nech Boh nás opatruje. Poľnohospodárstvo a školstvo bieda hanba nášho času. Lojzo

bubi
bubi
16. december 2017 17:45

a tiež pozor na anketárku z bratislavy, priamo z PPA, kladie otázky o politickej náklonnosti – príslušnosti. Pani sa ani nezdráha utajiť číslo telefónu, priamo z linky pre verejnosť PPA volá… Od 7.12.2017, od kedy bolo v Blave zasadnutie Smeru…