Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

V Kolibe Papradno je vždy dobre a veselo

V Kolibe Papradno je vždy dobre a veselo
insert_photoautor

Aj keď už nie je ovčiarska sezóna a ovečky sa už nedoja, na Kolibe v Papradne je vždy rušno a veselo. Tentokrát v predvianočnom čase, keď chodieva Mikuláš so svojimi pomocníkmi, sa aj tu v Kolibe Papradno zastavil a bol svedkom veľkolepej verejnej „Mikulášskej zabíjačky“.

Majiteľka Koliby pani Anička Beníková so svojim kolektívom spolupracovníkov usporiadala toto netradičné mikulášske podujatie, kde šesť družstiev ponúkalo svoje mäsiarske špeciality. Družstvá súťažili v kvalite a nápaditosti výrobkov, ktoré verejnosť mohla po ochutnaní aj posúdiť. Na tomto zimnom podujatí v krásnom zasneženom a slnečnom prostredí sa zišlo  niekoľko sto ľudí z blízkeho okolia i zo vzdialenejších kútov Slovenska.

Všetci účastníci mohli vidieť výrobu mäsiarskych špecialít a pochutnať si do sýtosti na tom, čo sa im žiadalo. V ponuke bola výborná kapustnica, podávali sa tlačenky, hurky, pečené kúsky mäsa, podhrdlinka a veľa ďalších špecialít. Záujemcov si našli aj syrárske výrobky a taktiež  niečo na zapitie.  K tomu všetkému pri Betleheme vyhrávala aj vynikajúca ľudová kapela. Keď sa účastníci hodovania do sýtosti najedli, aj si zaspievali.

Anna Beníková má s organizáciou podobných podujatí bohaté skúsenosti. V tomto krásnom prostredí v letnej sezóne pripravuje viaceré ovčiarske slávnosti, ktoré svojim spoločenským prínosom prekročili hranice obce a rozniesli dobrý chýr o našich farmároch i chovateľov oviec po celom Slovensku.

Je veľmi dobré a prospešné, že ešte sú u nás mnohí úspešní farmári i ovčiari dokážu presadiť a pomáhajú udržať naše tradície. Tým zároveň  pomáhajú k oživeniu nášho poľnohospodárstva, živočíšnej výroby a produkcii kvalitných potravín.

Autor článku: Ing. Karol Herian, CSc., Žilina
Zdroj obrázku: autor

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments