Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Česká farma roka vsadila na produkciu medu

Česká farma roka vsadila na produkciu medu
insert_photo2 x med-cihlarovi.cz

Víťazom súťaže Farma roka Českej republiky sa tento rok stala Včelia farma Cihlářových z Kopeče na Mělnicku. Druhé miesto obsadila farma rodiny Mačlových z Mačic, bronzová priečka patrí Kozej farme Sedlák z obce Šošůvka. Výsledky vo štvrtok (14. decembra 2017) vyhlásili organizátori súťaže z Asociácie súkromného poľnohospodárstva (ASZ) v pražskom divadle ABC.

Cihlářovci na víťaznej farme museli zrekonštruovať statok zdevastovaný v období kolektivizácie, ktorého okolie slúžilo ako verejná skládka. Dnes rodina hospodári na pôvodných 45 hektároch pôdy, má 1200 produkčných včelstiev, ponúka opeľovanie pre poľnohospodárov a sadárov a produkuje jednodruhové i ochutené medy.

Ten istý pohľad, ako na hlavnej fotke, ale v roku 1992. 

Mačlovovci hospodária v dedinke v podhorí Šumavy. Majú 150 kusov dobytka s trhovou produkciou mlieka, skoro 200 hektárov okolitých pozemkov spadá do režimu ekologického poľnohospodárstva. V obnovenom pôvodnom hostinci a penzióne Mačlovovci poskytujú agroturistické služby. Hovädzie mäso z plemena aberdeen angus, chovaného na hospodárstve v neďalekej Vísce,  sa z časti spracúva vo forme výseku.

Tretí Sedliakovci chovajú na zhruba 40 hektároch v Moravskom krase 200 bielych krátkosrstých kôz a vyrábajú kozie syry.

Odborná komisia hodnotila zúčastnené farmy podľa piatich kritérií, a to celkového vzhľadu farmy, organizácie práce, ekonomických výsledkov, zamýšľaného rozvoja a zapojenia rodiny do chodu farmy.

Asociácia súkromného poľnohospodárstva je dobrovoľnou profesijnou organizáciou súkromných poľnohospodárov v ČR, má okolo 6500 členov.

V ČR sa vyhlasujú aj ďalšie poľnohospodárske ocenenia, napríklad titul Poľnohospodár roka tento rok putoval k trom víťazom. Najlepšou pestovateľskou spoločnosťou sa stala firma Noragros, medzi chovateľmi cenu získalo družstvo Valašské ZOD a v zmiešanej výrobe minuloročný víťaz – Poľnohospodárska spoločnosť Komorno. Hlavným kritériom pre víťazstvo sú ekonomické ukazovatele firiem.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: 2 x med-cihlarovi.cz

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments