Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z domova

Žiadajú o stretnutie s predstaviteľmi štátu

Žiadajú o stretnutie s predstaviteľmi štátu
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv sa v utorok (9.1.) stretla na prvom zasadaní krízového štábu a zhodnotila situáciu v agropotravinárskom odvetví. Informovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Poľnohospodári a potravinári podľa nej naďalej vyjadrujú obrovskú nespokojnosť s výškou štátnej pomoci, ktorú v závere roka 2017 odsúhlasili poslanci Národnej rady (NR) SR pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na rok 2018. Namiesto požadovaných 70 miliónov eur v rámci štátnej pomoci majú poľnohospodári a potravinári pre tento rok k dispozícii len 1 milión eur.

“Vo výške poskytovanej štátnej pomoci pritom zaostávame za okolitými krajinami už od vstupu do EÚ v roku 2004, čím strácame možnosť konkurencie na spoločnom trhu EÚ. Len v roku 2016 dosiahla výška štátnej pomoci v okolitých štátoch EÚ približne desať až tridsaťnásobok štátnej pomoci poskytnutej slovenským poľnohospodárom,” priblížila.

Na tieto skutočnosti podľa Holéciovej poukázala Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv oficiálnymi listami, ktoré ešte v závere minulého roka adresovala viacerým predstaviteľom štátu vrátane predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) či predsedu NR SR Andreja Danka (SNS). Zároveň ich požiadala o stretnutie s cieľom diskutovať o tom, prečo je nutné zvýšiť financovanie odvetvia. Dodnes však nedostala žiadnu odpoveď na tieto listy.

Holéciová zdôraznila, že Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv preto naďalej žiada predsedu vlády SR Roberta Fica a predsedu NR SR Andreja Danka o oficiálne stretnutie aj za účasti ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej (nominantka SNS), na ktorom by sa hovorilo o zvýšení finančnej podpory pre agropotravinárstvo a prijatí účinných systémových opatrení.

Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv podľa Holéciovej zároveň pripravuje razantnejšie podporné aktivity na presadenie svojich oprávnených požiadaviek.

“Napríklad 24. januára 2018 sa jej zástupcovia zídu pred Úradom vlády SR na mimoriadnej tlačovej besede. Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv nevylučuje ani zorganizovanie celoslovenského protestného zhromaždenia,” dodala hovorkyňa SPPK.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
11. január 2018 9:08

ak to bude takto pokračovať za chvíľu nebude mať ani kto prísť protestovať okrem predsedov rôznych komôr, zväzov a združení ……

RS
RS
12. január 2018 11:24

to asi preto, lebo ak sa tam objavíš, hneď Ťa identifikujú, a potom s Tebou už len ámen, ak vieš, ako to myslím.