Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Komora má svoje priority

Komora má svoje priority
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Všetky hlavné aktivity, na ktorých bude Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) pracovať v roku 2018, majú jedného spoločného menovateľa. Je ním konkurencieschopný slovenský poľnohospodár a potravinár. Je to priorita, ktorá má byť nielen výzvou pre najväčšiu agropotravinársku samosprávu na Slovensku – SPPK, ale má byť rovnako hlavnou výzvou za agropotravinárske odvetvie aj pre samotný štát. Informovala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

“Dôrazne upozorňujeme na to, že slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo nie je v dobrom stave, nerozvíja sa, ale len prežíva. Chlebové odvetvie v žiadnom prípade nevidíme v ružových farbách. Bojuje s mnohými veľkými problémami, o ktorých sa v médiách mnohokrát nehovorí a o ktorých laická verejnosť vôbec netuší,” uviedol predseda SPPK Milan Semančík.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora stupňuje aktivity smerujúce k zvýšeniu konkurencie schopnosti domácich producentov potravín. Aj preto začiatkom roka Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv zintenzívňuje tlak vedúci k navýšeniu schválenej štátnej pomoci v objeme 1 milión eur pre rok 2018 na 70-násobok pre rok 2019. Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv nevylučuje ani organizáciu veľkého celoslovenského protestu.

Vychádzajúc ešte z minuloročných sľubov predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS), sprostredkovane od predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) a ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej (nominantka SNS) o sfunkčnení projektu Zelená nafta je podľa Holéciovej žiaduce povedať, že prisľúbených 20 až 40 miliónov eur na toto opatrenie (mimo zvýšenia štátnej pomoci) je nevyhnutných, ak má poľnohospodárstvo na vidieku o niečo viac napredovať.

Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv rovnako očakáva, že štát naozaj začne pracovať na zriadení rizikového fondu na uhrádzanie škôd v poľnohospodárstve spôsobených abnormálnymi výkyvmi počasia, čo je rovnako jeden z minuloročných prísľubov politikov. Rada je pripravená aktívne spolupracovať na zriadení tohto fondu.

SPPK pokračuje v rámci medzinárodných aktivít v lobovaní v európskych inštitúciách za presadenie takej Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP), ktorá bude v novom programovacom období po roku 2020 výhodnejšia pre slovenských poľnohospodárov a potravinárov. Vlani sa SPPK podarilo argumentmi presvedčiť 7 agrárnych samospráv krajín EÚ, aby sa pripojili k dokumentu Bratislavská deklarácia. S ďalšími troma samosprávami bude rokovať aj v tomto roku.

“Našu spoločnú predstavu o fungovaní agropotravinárstva ôsmich európskych krajín po roku 2020 v jednotnej EÚ sme predstavili v Bratislavskej deklarácii. V nej navrhujeme nechať rozhodnutie o prípadnom stropovaní priamych platieb na samotné členské štáty EÚ. Žiadame preto, aby Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR čím skôr predstavilo národnú pozíciu k CAP po roku 2020,” dodal Semančík.

Rok 2018 bude pre SPPK dôležitý aj z hľadiska zlepšenia konkurencieschopnosti potravinárskeho odvetvia. Komora bude preto naďalej pokračovať v práci na zlepšovaní podnikateľského prostredia, zrovnoprávnení postavenia potravinárov a obchodníkov, odstránení nekalých obchodných praktík, zvýšení podielu potravín vyrobených na Slovensku v obchodoch, a v neposlednom rade aj v práci so samotným spotrebiteľom.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Farmer
Farmer
11. január 2018 8:56

Pán predseda by sa mohol prestať správať ako monitor na JIS-ke. Všetci vieme v akom stave poľnohospodárstvo je. Zrejme by to chcelo viac ako iba silné heslá a názvy priorít, či..?

realista
realista
11. január 2018 9:14

“Zelená nafta” je OK pre intenzívnu rastlinnú výrobu, ale čo takto trošku systémovejšie a plošnejšie – napr. daň z nehnuteľností ???