Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Akčný plán pre pesticídy sa možno zmení

Akčný plán pre pesticídy sa možno zmení
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Národný akčný plán pre udržateľné používanie pesticídov schválila vláda v roku 2012 ako vôbec prvý takýto plán svojho druhu u nás. Slovensko ho muselo prijať v súlade s európskou legislatívou. Cieľom akčného plánu je najmä venovať väčšiu pozornosť zdraviu ľudí aj ochrane životného prostredia a prijať kroky, ktoré by dosahy používania pesticídov a prípravkov na ochranu rastlín čo najviac znížili.

„Oblasti, v ktorých by cielené aktivity mohli prispieť k šetrnejšiemu hospodáreniu alebo zníženiu rizík súvisiacich s používaním prípravkov na ochranu rastlín sú výskum a vývoj metód integrovanej ochrany rastlín, zavádzanie integrovanej ochrany proti škodlivým organizmom, výskum a vývoj nových ekologicky optimálnych postupov pre sektor poľnohospodárstva a lesníctva v rozdielnych geografických a klimatických podmienkach, využívanie alternatívnych techník a postupov, zabezpečovanie počiatočnej a doplnkovej odbornej prípravy, zabezpečovanie opatrení, ktoré prispejú k ochrane zdravia pri práci s prípravkami na ochranu rastlín a k ich správnej aplikácii,“ uvádza sa v materiály.

Ten stanovuje desiatky úloh pre ministerstvo pôdohospodárstva, Úrad verejného zdravotníctva, Štátnu veterinárnu a potravinovú inšpekciu aj ďalšie inštitúcie a výskumné ústavy. Rezort má pritom každých 5 rokov napĺňanie cieľov akčného plánu zhodnotiť a zároveň ho podľa potrieb aktualizovať.

„Na internetovej stránke Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR je zverejnený aktuálny Národný akčný plán z roku 2012, ktorý sa dá pripomienkovať, prípadne je možnosť podať návrhy na doplnenie a zmeny. Na základe verejných konzultácií a medzirezortných rokovaní bude plán aktualizovaný a následne predložený opäť na pripomienkovanie s predpokladaným termínom apríl – máj 2018,“ uviedla hovorkyňa MPRV SR Zuzana Peiger Ačjaková.

Pripomienky a návrhy zmien možno ministerstvu v rámci verejnej konzultácie zasielať prostredníctvom formulára na jeho internetovej stránke najneskôr do konca februára 2018. 

Prepojenie na pripomienkovanie: TU 

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Predchádzajúci článok
Nasledujúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments