Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Nariadenie stabilizuje pôdu v užívaní ÚKSÚP

Nariadenie, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupe Slovenského pozemkového fondu (SPF) pri poskytovaní náhradných pozemkov, má stabilizovať pôdu v užívaní Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP).

 Vyplýva to z novely nariadenia vlády z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorú v stredu schválil vládny kabinet. Nariadenie by malo nadobudnúť účinnosť 1. marca 2018.

„Cieľom predloženej novely je stabilizovať túto pôdu na zaužívaný účel a podmieniť jej prípadné vydanie oprávnenej osobe súhlasom užívateľa, ktorý takýto pozemok užíva z titulu nájomnej zmluvy,“ spresnil agrorezort.

V súčasnosti ÚKSÚP okrem pôdy známych vlastníkov a neznámych vlastníkov totiž podľa MPRV užíva približne 60 hektárov (ha) pozemkov vo vlastníctve Slovenskej republiky v správe SPF.

Navrhovanou právnou úpravou sa podľa MPRV SR zabezpečí, aby okrem organizácie vykonávajúcej výskumnú a pedagogickú činnosť mohol získať možnosť ďalšieho efektívneho využívania dotknutej pôdy aj štát, ktorý prostredníctvom ÚKSÚP zabezpečuje úlohy súvisiace so skúšobníctvom a odrodovým skúšaním.

„Navrhovaná právna úprava prispeje k naplneniu verejného záujmu,“ dodalo agroministerstvo.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
18. január 2018 0:41

Nebolo by rozumnejšie riešenie keby Štát vo verejnom záujme zamenil s vlastníkmi pôdu ktorú má vo vlastníctve Štát pre ÚKSÚP ? To je blbosť asi nie?