Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Opatrenia na boj so suchom si vyžiadajú desiatky miliónov eur

Opatrenia na boj so suchom si vyžiadajú desiatky miliónov eur
insert_photo

Na opatrenia na zníženie dôsledkov sucha a jeho prevenciu má do roku 2021 smerovať 59 miliónov eur. Peniaze pôjdu najmä z eurofondov. Vyplýva to z návrhu Akčného plánu na riešenie dôsledkov sucha a nedostatku vody z dielne envirorezortu. Celkovo by však na nevyhnutné opatrenia podľa ministerstva životného prostredia bolo potrebných minimálne 140 miliónov eur.

Akčný plán, ktorý má byť kľúčovým dokumentom v boji proti suchu, má zaviesť opatrenia na zadržiavanie vody v krajine s cieľom minimalizovať sucho, zlepšiť jeho monitoring budovaním nových meracích staníc, ako aj systém krízového manažmentu sucha a určiť priority pri zásobovaní vodou počas dlhotrvajúceho sucha. Dôležité majú byť opatrenia v poľnohospodárstve a lesnom hospodárstve ako modernizácia závlahových systémov a ekologická obnova melioračných kanálov či udržateľné hospodárenie a revitalizácia v lesoch.

Plán počíta napríklad s rekonštrukciou 510 kilometrov odvodňovacích kanálov a rozšírením ich funkcie aj na zadržanie vody v krajine dobudovaním zariadení na reguláciu odtoku. Podľa plánu má dôjsť aj k modernizácii a obnove existujúcich a budovaní nových závlahových systémov s cieľom efektívnejšieho nakladania so závlahovou vodou.

Vodné zdroje sú na Slovensku nerovnomerne rozložené v čase a priestore. Očakáva sa, že zmena klímy prinesie zvýšený výskyt extrémnych javov, či už vo forme sucha a nedostatku vody, povodní, alebo silných búrok.

“Je preto potrebné pripraviť sa na tieto zmeny prípravou, realizáciou a prevádzkou konkrétnych preventívnych opatrení v jednotlivých čiastkových povodiach vodných tokov, a to jednak priamo na vybraných tokoch, ale aj mimo vodných tokov v lesoch, v poľnohospodárskej krajine, v urbánnych oblastiach nachádzajúcich sa v príslušnom povodí, ako aj v celej krajine,” zhrnul envirorezort.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments