Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Zmeny na trhu obchodníkov s obilím

Zmeny na trhu obchodníkov s obilím
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Americký poľnohospodársky gigant Archer Daniels Midland (ADM) kontaktoval konkurenčnú spoločnosť Bunge s ponukou na prevzatie. Prípadná dohoda by spojila dva zo štyroch najväčších obchodníkov s obilím na svete. S odvolaním sa na informované zdroje to napísal ekonomický denník Financial Times (FT).

Záujem ADM prichádza osem mesiacov po tom, čo švajčiarsky obchodník s komoditami Glencore navrhol spojenie s Bunge. Mohlo by to znamenať, že dôjde k ponukovej vojne. Podľa FT zatiaľ nie je isté, či spoločnosť Bunge, ktorej trhová kapitalizácia teraz dosahuje zhruba 11 miliárd dolárov (8,98 miliardy eur), má o dohodu s ADM záujem.

Spolu so spoločnosťami Cargill a Louis Dreyfus tvoria ADM a Bunge štvoricu globálnych obchodníkov s obilím, ktorým sa podľa začiatočných písmen hovorí ABCD. Kupujú milióny ton kukurice, sójových bôbov a pšenice od farmárov za účelom spracovania na potraviny alebo vývozu na rastúce trhy, ako je napríklad Čína.

Podľa odborníkov z odvetvia by sa spojenie firiem ADM a Bunge zrejme stretlo s nesúhlasom protimonopolných úradov a firmy by najskôr museli predať časť majetku, najmä v USA a Kanade. To by mohlo ponúknuť príležitosť firme Glencore alebo ďalším podnikom.

ADM a Glencore sa odmietli k správe vyjadriť. Spoločnosť Bunge komentár zatiaľ neposkytla.

Zatiaľ čo dopyt po obilí rastie, poľnohospodárski obchodníci majú problémy, pretože rekordná úroda u viacerých komodít znížila ceny a obchodné príležitosti. Farmári si vytvorili vlastné sklady, čo im umožňuje vyčkávať s predajom úrody obchodníkom na priaznivejšie ceny. Potravinárske firmy, ktoré zistili, že komodít je dostatok, potom nechcú platiť obchodníkom prirážky za pevné dodávky.

Spoločnosť Archer Daniels Midland vznikla v roku 1902. Má silné postavenie v USA, kde sa nachádza viac ako polovica ich spracovateľských závodov. Usiluje sa o rozšírenie svojho globálneho dosahu, jej snahu o prevzatie austrálskej spoločnosti Graincorp však zablokovali tamojšie úrady.

Bunge bola založená v roku 1818 v Amsterdame. Na začiatku 20. storočia presunula svoje sídlo do Južnej Ameriky a pred vstupom na burzu v roku 2001 sa presídlila do New Yorku. Mimo iných aktivít má významné postavenie na trhu so sójou, kukuricou a cukrovou trstinou v Južnej Amerike.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments