Zadajte hľadaný výraz

Zaujímavosti Zo sveta

Bulharské poľnohospodárstvo zažíva konjunktúru

Bulharské poľnohospodárstvo zažíva konjunktúru
insert_photoMesse Berlin GmbH

Vyberáme z vystúpenia bulharského ministra pôdohospodárstva Rumena Porodzanova na otvorení výstavy Grüne Woche v Berlíne. Okrem partnerstva na najvýznamnejšej svetovej prehliadke potravinárstva je Bulharsko od 1. januára aj predsedníckou krajinou Rady Európskej únie.

Poľnohospodársky priemysel zaujíma osobitné postavenie v bulharskej spoločnosti a hospodárstve. Bulharská úrodná pôda a jej vynikajúca klimatická a geografická poloha prispievajú k rozvoju tohto odvetvia vrátane ekologického poľnohospodárstva.

Sektor poľnohospodárstva zamestnáva približne 7% obyvateľstva a tvorí asi 5% hrubého domáceho produktu (HDP). Makroekonomické štatistiky pre bulharský poľnohospodársky priemysel sú stabilné.

Poľnohospodárske a spracovateľské odvetvia sú schopné produkovať kvalitné výrobky s výraznou pridanou hodnotou, ktoré spĺňajú rozsiahle a rastúce požiadavky spotrebiteľov v Európe a na ďalších svetových trhoch. Každý rok sa maloobchod a vývoz poľnohospodárskych výrobkov zvyšuje o približne 14 a 17% celkovej produkcie krajiny.

Po mnoho rokov zaznamenáva poľnohospodárstvo pozitívnu zahraničnú obchodnú bilanciu. To dokazuje, že je to prosperujúci priemysel schopný urýchliť rast a dosiahnuť dôležité sociálne a ekonomické ciele.

Jeden bulharský potravinový výrobok, ktorý je známy po celom svete, je bulharský jogurt. Medzi tradičné produkty patrí aj kashkaval. Syry sú hlavným exportom. Tradičné výrobné metódy a vynikajúca vôňa bulharských syrov vyrobených z kravského a ovčieho mlieka sú vyhľadávanými produktmi na domácom i zahraničnom trhu, a preto sa každý rok zvyšuje vývoz. Počas prvých desiatich mesiacov roku 2017 spracoval bulharský mliekarenský priemysel 523 miliónov litrov mlieka, čo v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2016 predstavovalo nárast o 11,3%.

Bulharsko má dlhodobo fungujúci vinársky priemysel, pričom krajina je jednou z najstarších vinárskych oblastí sveta. Hlavné odrody hrozna, ktoré sa používajú pri výrobe bieleho vína, sú okrem iného aj Sauvignon. Medzi odrodami červeného vína uprednostňujú bulharskí vinári Merlot, Cabernet Sauvignon, alebo Cabernet Franc. Bulharské vína získali stovky medailí na medzinárodných vínnych súťažiach a majstrovstvách a zúčastnili sa medzinárodných výstav a fór. V posledných rokoch vzrástol bulharský vývoz vína. Tie dosiahli úspech aj na medzinárodných trhoch, ako je Brazília, Azerbajdžan, Japonsko, Čína, Poľsko, Švédsko alebo Rusko.

Rozmanitosť flóry v Bulharsku, ako aj priaznivé prírodné prostredie a podnebie podporujú produkciu medu v krajine s dlhodobým včelárskym priemyslom, ktorý vyrába hlavne akáciový med, medovicu a zmiešaný kvetový med. Celková ročná produkcia je približne 10 000 až 12 000 ton medu, z čoho sa vyváža približne 60 až 80 percent. Med je jedným z najpopulárnejších exportných produktov Bulharska.

Počas prvých deviatich mesiacov roku 2017 sa priemyselná výroba červeného mäsa zvýšila o 6,6 percenta, čo zodpovedá takmer 58 000 ton. Tieto údaje zahŕňajú 51 000 ton bravčového mäsa, čo je o päť percent viac ako v rovnakom období v roku 2016. V tomto kontexte v roku 2016 výroba hydiny vzrástla v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 3,4%, rovnako ako výroba vajec (o rovnaké obdobie o 3,5%).

Bulharsko má dlhoročnú tradíciu produkcie bravčového mäsa s rôznymi príchuťami a recepty boli overené v priebehu vekov. Populárne výrobky sú uvedené aj v Európskom registri tradičných špecialít s chráneným označením pôvodu.

Priaznivé prírodné prostredie, podnebie a pôda v Bulharsku sú príčinou jeho širokej štruktúry plodín v rastlinnej výrobe. Sme dobre známi pre naše tradičné spôsoby výroby obilnín, ovocia, zeleniny, hrozna a olejnatých rastlín. Úroda pšenice v roku 2017 dosiahla približne 5,8 milióna ton, čo predstavuje nárast o asi 8% oproti predchádzajúcemu roku.

Bulharsko je známe svojim chutným ovocím a zeleninou. Bulharské ružové paradajky sú bezkonkurenčný a autentický produkt. Jablká, čerešne, broskyne, nektárinky, slivky, jahody a maliny tvoria leví podiel na celkovej produkcii ovocia.

Rybársky priemysel zohráva dôležitú úlohu v poľnohospodárstve a hospodárstve Bulharskej republiky. Ryby z Čierneho mora sú známe ako veľmi chutné. V posledných rokoch strednodobý vývoj v oblasti morského rybolovu urobil tento priemysel konkurencieschopnejším.

Návštevníci haly s bulharskými expozíciami sa môžu dozvedieť o bulharskej kultúre a našom spôsobe života, ako aj o tradičnej miestnej kuchyni, ktorá dopĺňa ľudové predstavenia. Výstavná hala ponúka ovocie, zeleninu, jogurty, rôzne syry a mäsové výrobky, z ktorých niektoré sú uvedené v Európskom registri tradičných špecialít s chráneným označením pôvodu, ako aj vína, ovocné šťavy a výrobky na báze esenciálnych olejov a bylín.

Výstava Grüne Woche v Berlíne končí v nedeľu 29.1.2017. 

Autor článku: krátený príhovor Rumena Porodzanova na otvorení výstavy Grüne Woche
Zdroj obrázku: Messe Berlin GmbH

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments