Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Nie! Dvojakému metru v priamych platbách

Nie! Dvojakému metru v priamych platbách
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Budúcnosť spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky po roku 2020 bola hlavná téma stretnutia ministrov poľnohospodárstva rozšírenej Vyšehradskej skupiny V4+4 v Budapešti. Slovensko na nej vyjadrilo odmietavý postoj proti stropovaniu priamych platieb, ale aj proti dvojakému metru vo výške priamych platieb medzi staršími a novšími členmi únie.

„Je veľmi dôležité, aby sme na európskom poli boli aktívnym hráčom v pripomienkovaní pripravovanej Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020. Od toho totiž závisí, ako budú konkurencieschopní voči ostatným krajinám EÚ. Preto už teraz náš rezort aktívne pripomienkuje všetky návrhy Európskej komisie. Za prioritu považujem vyrovnanie rozdielov medzi členskými štátmi Únie. Slovensko sa síce v priamych platbách blíži k priemeru EÚ, ale stále existuje množstvo krajín, ktoré dostávajú z rozpočtu EÚ výrazne viac peňazí. Výsledkom toho je okrem iného aj nadmerný dovoz potravín zo zahraničia,“ vyhlásila vo štvrtok (25.1.2017) podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Na potrebu dorovnať priame platby naprieč všetkými krajinami únie dlhodobo poukazujú aj samotní poľnohospodári.

„Z 55 miliárd eur v spoločnej poľnohospodárskej politike chceme, aby sa nám ušiel väčší podiel ako doteraz a chceme dosiahnuť aj zmeny, najmä konečné vytvorenie rovnakých podmienok pre podnikanie v oblasti európskych a aj národných podpôr. Keď toto sa nedosiahne, zase budeme v závese. Spoločná poľnohospodárska politika by mala byť spoločnou, ale my stále hovoríme, že nie je. Východná Európa ťahá za kratší koniec a peňazí je tam menej,“ vyjadril sa pred časom predseda SPPK Milan Semančík.

Odborník OECD na poľnohospodársku politiku pritom problém dvojakého metra v priamych platbách z odborných analýz nevidí.

„Dvojaký meter je trochu účelová argumentácia. Vždy si z nej môžem zobrať to, čo chcem analyzovať. Buď to postavím do lepšieho svetla, alebo poukážem na nekalú konkurenciu. Rovnako uvažujú napríklad vo Francúzsku, keď sa hovorí o liberalizácii služieb. Poukazujú, že v iných štátoch sú ďaleko nižšie náklady. Tu je jedno nebezpečenstvo, a to, že každý si vytrhne argument, ktorý sa mu hodí a postaví si ho do nejakej pozície. V OECD nemáme žiadnu ekonomickú analýzu, ktorá by hovorila, že starí členovia sú proti novým. Že tu existuje nejaká nekalá konkurencia a jeden je zvýhodňovaný, oproti druhému“ uviedol Václav Vojtěch z OECD. 

Podľa neho viac peňazí v rezorte ešte nemusí znamenať lepšiu pozíciu v rámci celej Európy.

„Samozrejme, sú rôzne národné platby v jednotlivých členských štátoch. Napríklad Fínsko má platbu, ktorá sa volá Nordic Payment. Je veľmi vysoká a kompenzuje extrémne podmienky výrobcov vo Fínsku. Ide zrejme o platbu, ktorá ma opodstatnenie, ale tým pádom sú platby vo Fínsku sú vyššie. Nemôžeme ale v žiadnom prípade povedať, že by sa Fínsko stalo takto konkurencieschopnejšie. Skôr by som povedal, že pokiaľ chcem svoj sektor viesť ku konkurencieschopnosti, tak by som tie platby mal znižovať. A hovoriť, že niekto je konkurencieschopnejší a že nás to diskriminuje, nie je postavené na ekonomických argumentoch,“ dodal expert OECD.

Postoj krajín najmä východnej Európy je spravidla odlišný. Ministri V4 po štvrtkovom stretnutí naformulovali  aj spoločnú deklaráciu. V nej sa zhodli, že nechcú diskriminovať žiadne farmy ani farmárov stropovaním priamych platieb.

Taktiež ministri poľnohospodárstva krajín V4+4 podporili zachovanie dvojpilierovej štruktúry SPP, teda priamych platieb a rozvoja vidieka. Ministri zdôraznili, že SPP zaručuje fungovanie jednotného trhu v agropotravinárskom sektore a poskytuje občanom EÚ kvalitné a bezpečné potraviny. Zároveň zohráva kľúčovú úlohu pri posilňovaní životaschopnosti vidieckych oblastí a prispieva k ochrane prírodných zdrojov a krajiny.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
7 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
26. január 2018 22:33

Určite ak máme cieľ dosiahnuť to čo je v Česku že jedna spoločnosť poberá bezmála tretinu podpôr , tak nie je čo riešiť. Toto môže vyhovovať pár zbohtlíkom ktorý nepoznajú absolutne čo je poľnohospodárstvo , lebo cieľ je len zhodnotenie investície.

m
m
27. január 2018 20:54

„Bravó“ další klinec do rakvy malým poľnohospodárom

Anonym
Anonym
28. január 2018 14:32

ministri V 4 -SPP zaručuje fungovanie trhu v agropot sektore a poskytuje občanom EU kvalitné a bezpečné potraviny posilńování vidiek oblastí a prispieva k ochrane prírodných zdrojou!!Nuž ako to funguje v EU to vedia tý ministri presne ale kedy to začně fungovať u nás!

SG
SG
29. január 2018 10:57

Dotácie chcú ,,veľký“ ako v Nemecku, Francúzku a čo, keby naši ,,veľký“ farmári rozdelili pôdu, ktorú podivne obhospodarujú malým farmárom, ako je to na západe ? Mám osobné skúsenosti ako 1.200 hektárový poľnohospodár nechce malému farmárovi prenechať ani 1 hektár. SPF dostalo ponuku za každý 1 ha – 60,-eur, ale… Celý komentár »

realista
realista
29. január 2018 16:24

a čo takto posilnenie druhého piliera na úkor prvého piliera a sankcie za nedodržanie počtu realizovaných projektov stanoveného pre krajinu, aby sa na každého, čo sa aspoň trochu snaži, ostalo miesto pri stole…..

agrisato
agrisato
29. január 2018 17:23

Všetko by malo byť v II. pilieri ! Alebo aspoň podstatná časť. A usmernili by sme financie tam kde treba, na rozvoj skutočných podnikateľov v agrosektore. Ak bude súčasný systém pokračovať, ideme do… . Stále lejeme vodu do deravého hrnca! Let´s do it realista!

agrisato
agrisato
29. január 2018 18:00

Pozabudol som na stropovanie. Elegantne ho minimalizujeme a dovolím si tvrdiť, že by sme sa mu de facto úplne vyhli !!!