Zadajte hľadaný výraz

Živočíšna výroba Zo sveta

Diskutovali o znížení hustoty diviačej populácie v Európe

Diskutovali o znížení hustoty diviačej populácie v Európe
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Situácia v Európskej únii v súvislosti s africkým morom ošípaných sa zhoršuje a Slovensko je jediným “ostrovom” v regióne strednej Európy, ktorý zatiaľ nebol postihnutý. Uviedla to v pondelok ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná na zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

Ministerka upozornila, že k epidémii už došlo aj v komerčných chovoch v Rumunsku a že po výskyte epidémie, ktorá likviduje celé chovy ošípaných, aj v našich susedných krajinách, je Slovensko akýmsi ostrovom v regióne strednej Európy.

“Slovenská republika je v podstate obkolesená – Česká republika zo západu, Poľsko zo severu, Ukrajina z východu, Maďarsko z juhu. Všetky už majú mor ošípaných,” opísala situáciu.

Podľa jej slov sa krajiny EÚ jednohlasne zhodujú na hlavných opatreniach, ktoré je nevyhnutné realizovať na zamedzenie ďalšieho šírenia choroby. Nevyhnutná je rýchla identifikácia postihnutých zvierat a chovov, kontrola priebehu choroby u infikovaných kusov, rýchle odstránenie uhynutých zvierat, a to nielen na farmách, ale aj vo voľnej prírode v prípade diviačej zveri. Agroministri v tejto súvislosti diskutovali aj o znížení hustoty diviačej populácie v Európe.

Matečná pripomenula, že Európska komisia má záujem poskytnúť financie na výskum účinnej vakcíny proti vírusu AMO, ktorý sa donedávna vyskytoval len na africkom kontinente.

“Bez toho to nepôjde,” skonštatovala. Spresnila, že nájsť účinnú vakcínu je dlhodobý proces náročný nielen na financie, ale aj na testovanie a získanie potrebnej certifikácie.

Ministerka ocenila, že nápomocné môžu pri riešení tohto problému byť aj drony, ktoré na základe tepelného spektra zvierat dokážu rýchlo určiť, či sa vyskytlo nové ohnisko nákazy.

Slovenský agrorezort podľa jej slov pristúpil k intenzívnemu monitoringu afrického moru ošípaných. Za problematické považuje získavanie informácií z ukrajinskej strany – aj preto je slovensko-ukrajinská hranica, podobne ako tá česko-slovenská, vnímaná ako “vysoko riziková zóna”. Znamená to intenzívny monitoring AMO a kontrolu všetkých chovateľov ošípaných a poľovníckych združení, ktoré ministerstvo zároveň vyzvalo na zníženie počtu diviačej zveri v ich regióne.

Autor článku: Jaromír Novák - spravodajca TASR v Bruseli
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrarnik zHN
agrarnik zHN
31. január 2018 12:12

nediskutovať – strielať