Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Matečná: EÚ nemá problémy na trhu s cukrom po zrušení kvót

Matečná: EÚ nemá problémy na trhu s cukrom po zrušení kvót
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - Jedným z najúspešnejších pestovateľov cukrovej repy u nás je PD Nižná.

Situácia na trhu s cukrom v EÚ nie je taká zlá, ako sa očakávalo po zrušení kvót na cukor. Upozornila ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná v rámci zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

 Pripomenula, že Európska komisia (EK) predvídala, že výroba cukru v EÚ po zrušení kvót stúpne v roku 2018 až na 20,5 milióna ton oproti 16,8 milióna ton z roku 2017.

„Tým pádom cena cukru klesla. Čo je pozitívne, z Európy vyvážame a budeme vyvážať cukor možno v objeme dva až tri milióny ton,“ opísala situáciu.

Matečná skonštatovala, že znížením ceny cukru klesol aj dovoz trstinového cukru z amerických krajín. Dôvodom je zosúladenie cien cukru v EÚ a vo svete a menšia príťažlivosť európskeho trhu pre vyvážajúce krajiny.

Podľa jej slov je Slovensko, ktoré má 195 pestovateľov cukrovej repy, sebestačné vo výrobe cukru. Dosahuje potrebnú výmeru pestovania od 19.000 do 22.000 hektárov, pričom priemerná výmera pestovania je 100 ha.

„Slovensko je v súčasnosti schopné pri maximálnom využití oboch cukrovarov zabezpečiť sebestačnosť v rámci výroby cukru na 100 percent pre potravinárske aj priemyselné využitie,“ uviedla.

Priznala, že situácia na trhu v EÚ ovplyvnila aj slovenských pestovateľov, lebo cena cukru je nižšia, ako sa pôvodne predpokladalo. Podľa nej je šanca vyvážať cukor pri lepšej cene a vo väčšom objeme do tretích krajín mimo trhu EÚ, lebo jeho spotreba v Európe, podobne ako aj na Slovensku, sa znižuje.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - Jedným z najúspešnejších pestovateľov cukrovej repy u nás je PD Nižná.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
30. január 2018 21:07

rovnako nemala EÚ problémy po zrušení mliečnych kvót…a teraz ???, bol by som na mieste p. ministerky opatrný- či má nejaké info, analýzy, údaje do budúcnosti o ktorých poľnohospodárska verejnosť netuší od p. prof. ???

Pestovateľ
Pestovateľ
5. február 2018 9:07

Reálne je Slovensko sebestačné len do roku 2020. Bez dotácií pre cukrovú repu nebude jej pestovanie ekonomické. Ide tuna o sektor ktorý zamestnáva 1500 ľudí. Ministerstvo hovorí o podporách pre špeciálnu RV. Budeme potom cukor dovážať? A za aké ceny? ! ! ! ! !