Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z domova

MPRV: Projekt Zelenej nafty sa posúva do realizačnej fázy

MPRV: Projekt Zelenej nafty sa posúva do realizačnej fázy
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Projekt Zelenej nafty na podporu poľnohospodárskej prvovýroby sa posúva do ďalšej, realizačnej fázy. Dohodli sa na tom dnes ministri pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) a financií Peter Kažimír (Smer-SD). Informoval o tom Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

 Agrorezort podľa neho pripravil koncepčné a systémové riešenie, ktoré podporí slovenské poľnohospodárstvo.

„Sledujeme tým udržanie prvovýroby na Slovensku, zníženie vývozu kľúčových komodít, a tým aj zníženie salda zahraničného obchodu. Pomôžeme konkurencieschopnosti našich producentov potravín a tiež očakávame vyšší podiel domácich potravín na pultoch obchodov,“ priblížila Matečná.

Pri aplikácii projektu nepôjde o automatickú celoplošnú dotáciu, ale o podporu odvetví poľnohospodárstva, ktoré sú náročné na pestovateľské postupy, ako je špecializovaná rastlinná výroba a špeciálna živočíšna výroba. Očakávaným efektom projektu okrem udržania prvovýroby je zvýšenie zamestnanosti v regiónoch, ako aj zvýšenie potravinovej sebestačnosti a bezpečnosti.

„Projekt Zelenej nafty pomôže tiež tomu, čomu hovoríme verejnoprospešné funkcie poľnohospodárstva, ako napríklad úrodnosť pôdy, vododržnosť, dobrá klíma, zmiernenie následkov sucha a zabránenie erózii pôdy. Poľnohospodárstvo je sektor s veľkým multiplikatívnym efektom, čo má vplyv aj na ďalšie odvetvia, ako napríklad strojárstvo, chemický priemysel, potravinárstvo, obchod alebo služby. Peniaze vložené do projektu Zelenej nafty sa teda Slovensku niekoľkonásobne vrátia,“ dodala Matečná.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
miro
miro
31. január 2018 8:42

Pevne verím že zelená nafta bude realizovaná v pôvodnej myšlienke len na podporu živočíšnej výroby a špecialnej rastlinnej výroby. Dúfam že pestovatelia obilovín,cukrovej repy a repky nepresvedčia o potrebe rozšírenia podpory aj na tieto podpory

realista
realista
31. január 2018 10:14

a kolko nafty minieš na specialnu a zivočisnu vyrobu že sa tak vytešuješ , daju ti vyplnit tolko papierov že ta aj chut prejde zo zelenej nafty. vela štastia

jm
jm
31. január 2018 15:25

Nakoniec to opäť bude len veľká bublina okolo pomoci agrosektoru. Tým malým sa to kvôli administratíve neoplatí a tých pár veľkých si s radosťou zgustne. Takže aká je to ospevovaná pomoc a pre koho ????

G.S.
G.S.
31. január 2018 19:26

miro – snívaj ďalej. Už ani živočíšna im nestačí. V článku sa spomína dokonca špeciálna živočíšna. Chcú to skamuflovať tak ,aby si mohli urobiť fajku v kolónke pred voľbami na mútenie hláv voličov. No a keď to „neschopní“ roľníci napriek ich „enormnej“ snahe nevyužijú, tak oni za nič nemôžu. Aj… Celý komentár »