Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Rokovania medzi EÚ a Mercosurom vstúpili do záverečnej fázy

Rokovania medzi EÚ a Mercosurom vstúpili do záverečnej fázy
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Rokovania o obchodnej dohode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým blokom Mercosur vstúpili v utorok do záverečnej fázy. V Bruseli sa začali rozhovory na ministerskej úrovni so štyrmi zakladajúcimi členmi Mercosuru: Argentínou, Brazíliou, Paraguajom a Uruguajom.

Mercosur alebo Spoločný trh juhu (Mercado Común del Sur) je regionálna dohoda o voľnom obchode medzi juhoamerickými krajinami Brazília, Argentína, Uruguaj a Paraguaj. Patrila k nim aj Venezuela, ktorú predvlani vylúčili pre porušovanie demokratických princípov.

Mercosur vznikol v roku 1991 Dohodou z Asunciónu. Jeho úlohou je podporovať voľný obchod medzi týmito krajinami. Spája vyše 220 miliónov ľudí, ktorí vyprodukujú hrubý domáci produkt vo výške približne 1 bilióna USD (807,82 miliardy eur) ročne.

Hoci sa na bruselskom zasadnutí nepredpokladá žiadny prielom, mohlo by pripraviť cestu k predbežnej dohode v nadchádzajúcich týždňoch. Uviedol to nemenovaný zdroj z Európskej komisie. Tlak na dokončenie dohody sa zvýšil koncom roka 2016 po víťazstve amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý presadzuje politiku ochrany amerického trhu. Rozhovory EÚ a Mercosuru sa začali v roku 2000, ale v roku 2004 uviazli.

Obom stranám sa zatiaľ nepodarilo vyriešiť niekoľko sporných bodov, vrátane prístupu na trh pre výrobky ako sú automobily, hovädzie mäso a mliečne produkty.

Vývoz z EÚ do latinskoamerického bloku sa neustále zvyšuje, v roku 2016 dosiahol export tovarov hodnotu 42 miliárd eur.

Dohoda o voľnom obchode by priniesla ďalšie otvorenie trhov na oboch stranách Atlantiku. Európe by umožnila zvýšiť vývoz áut a strojov do Južnej Ameriky a štátom Mercosuru zase vyviezť viac poľnohospodárskych produktov na starý kontinent.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments