Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z domova

Do poľnohospodárstva pritečie 30 miliónov eur

Do poľnohospodárstva pritečie 30 miliónov eur
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Slovenským poľnohospodárom chce vláda pridať cez systém tzv. zelenej nafty 30 miliónov eur. Uviedol to v stredu premiér Robert Fico (Smer-SD) za účasti predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS), podpredsedu Národnej rady SR Bélu Bugára (Most-Híd) a ministra financií SR Petra Kažimíra (Smer-SD).

„Domnievame sa, že táto suma peňazí bude použitá mimoriadne užitočne, pretože chceme ísť najmä do podpory tých častí slovenského poľnohospodárstva, kde pôjde o vytváranie nových pracovných miest. Máme jasnú predstavu, ako to celé má vyzerať,“ spresnil predseda vlády SR.

Podľa premiéra však treba rátať s tým, že sa o túto pomoc zo strany štátu bude zaujímať aj Európska komisia.

„Sme však presvedčení, že poznáme mechanizmy, ako týchto 30 miliónov eur navyše do rozpočtu poľnohospodárstva ponúknuť poľnohospodárom tak, že to nebude považované za neoprávnenú štátnu pomoc, že tieto výdavky budú legitímne a že budú ich môcť poľnohospodári užiť,“ povedal Fico.

Podľa Danka je systém zelenej nafty v súlade s koncepciou EÚ a ich predstavami.

„Som veľmi rád prvým 30 miliónom eur. Môžem zároveň avizovať, že pokračujú rokovania o systéme zdaňovania obchodných reťazcov, či už formou dane z obratu, alebo formou vytvárania mechanizmov tlaku na obchodné reťazce, aby sa financie dostávali do ‚kolečka‘ pomoci potravinárom, ktorých často tieto obchodné reťazce deptajú alebo obchádzajú,“ povedal predseda parlamentu.

Zelená nafta sa podľa Bugára bude týkať tých odvetví, ktoré vytvárajú aj nové pracovné miesta, teda živočíšna výroba, produkcia zeleniny či ovocinárstvo.

„Systém pomoci našim poľnohospodárom bude musieť byť najprv dizajnovaný, bude musieť byť prebratý s odbornou verejnosťou. Tento model pomoci budeme musieť však notifikovať v Európskej komisii, že je v súlade s pravidlami európskeho práva. Dovtedy tento objem peňazí použijeme podľa doterajších modelov,“ dodal Kažimír.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka ešte v minulom týždni uviedlo, že systém čerpania pôdpôr na Zelenú naftu je vytvorený. Čakalo sa len na prostriedky, ktoré by boli určené na podporu poľnohospodárstva.

„Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka so SNS vyvíjali veľké úsilie, aby boli prostriedky pre našich poľnohospodárov vyčlenené a v čo najvyššej výške. Dnešný krok, alokáciu financií na zelenú naftu, považujeme za kľúčový pre udržanie konkurencieschopnosti našich poľnohospodárov a starostlivosti o našu krajinu. Pri aplikácii projektu Zelenej nafty nepôjde o automatickú celoplošnú dotáciu, ale o podporu odvetví poľnohospodárstva, ktoré sú náročné na pestovateľské postupy ako je špeciálna a špecializovaná rastlinná výroba a živočíšna výroba. Očakávaným efektom projektu okrem udržania prvovýroby je predpokladané zvýšenie zamestnanosti v regiónoch ako aj zvýšenie potravinovej sebestačnosti a bezpečnosti. Bližšie detaily predstavíme čoskoro,“ uviedol pre portál poľnoinfo.sk Vladimír Machalík, riaditeľ odboru komunikácie a marketingu ministerstva.

Autor článku: TASR a poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
15 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
realista
realista
1. február 2018 11:45

len potrubie nie je postavené – treba naň vytvoriť legislatívu s rôznymi „anténami“- aspoň 30 § aby sa oplatilo, vyhlásiť verejnú súťaž na dodávateľov, menovať schvaľovacie komisie, menovať kontrolné komisie…. skrátka vidím to tak na rok 2020 či kedy sú voľby…

joi
joi
1. február 2018 14:47

naša slávna vláda to musí ešte prebrať,prišli s niečim ale nikto nevie ako to bude,treba pripraviť zákony aby to dostali „správny“ polnohospodáry.

jm
jm
1. február 2018 16:31

Tu je vidieť ako úprimne sa snaží vládna svolč prekrývať problémy v agrorezorte. Niečo opäť chce, ale nevie či EÚ im to odsúhlasí? Ešte stále si neuvedomujú že každý štát ktorému záleží na sebestačnosti potravýn podporuje poľnohospodárov? Totiž pri realizácii speňažovania svojich produktov nedokáže dlhodobo ani ten silný prežiť bez… Celý komentár »

Ondrej
Ondrej
1. február 2018 16:32

Dakujeme pán premiér, že sa nás takto zastanete a obhájite túto podporu pred Europskou komisiou. Okolité štáty nam mozu len zavidiet. Nie že komisia. Ani my si tych par eur nevšimneme takze budte kludny. Pod potravinovu samostatnost a bezpecnost uz patri az zelena nafta? Podpora zamestnanosti- riešenie zelena nafta? Kto… Celý komentár »

G.S.
G.S.
1. február 2018 19:24

Zlodejský premiér aj so spolupáchateľmi. Kto okrem nás a Čechov má v EU daň z poľnohospodárskych pozemkov? A si to predstav, že na túto podporu by sme ani len súhlas EU nepotrebovali. A čo tak po vzore Nemecka platiť dôchodkové poistenie farmárom? Nie my ideme podporovať vytváranie nových pracovných miest.… Celý komentár »

Maťo
Maťo
2. február 2018 8:18

ja by som krome zrušenia poistěnia a daňi z pozemkou chcel dotácie ako majů na malte 45o eury na ha no čo že sejů do skaly a dalej zrušiť platby za kadaver lebo v argentýne to robia farmárom zadarmo supi a tým nám viacej konkurujů..!no no eště by sa našlo..!!

pesimista
pesimista
2. február 2018 8:42

„SNS vyvíjali veľké úsilie, aby boli prostriedky pre NAŠICH poľnohospodárov vyčlenené a v čo najvyššej výške.“
Už našli spôsob ako z 1€ dotácie nasmerovať 0,50 € do toho správneho vrecka? Verní menu Slovenská Národná Straka.

agrarnik zHN
agrarnik zHN
2. február 2018 10:22

5 miliónov € ide na colníkov, software a administrovanie čiže zasa bude sedliak živiť úradníka

Maťo
Maťo
3. február 2018 10:01

Re GS:Tů daň s pozemkou to něje podpora ako sa mýliš oni ju vyplatí v nájmoch u ktorých si už dlho iba do 5O% ! nik ťa něokradol čo by mali povedať takí prenajímatělja za tie roky!

agrisato
agrisato
3. február 2018 18:25

Otázka! Koľko z neho odtečie…

jm
jm
4. február 2018 0:57

ten Maťo je klasa naučil sa slušnosť čo keby si nám napísal rebríček výšky podpôr v rámci EÚ a môžeš pridať aj výšku nájmu keď to tak presne ovládaš

Maťo
Maťo
4. február 2018 13:20

jm čo potrebuješ aké tabuĺky?Vo všetkych sme v nájmoch a cenách polí s čechmi aj poliaci sa už zvedli na samom chvostě !Za nami je už iba Habeš a Nňamam bata!U dotácii sme na priemere!Inak najom cena polí sů tuná 1/5 ako aj platy ktoéů pri rovnakách vztupoch a cenách… Celý komentár »

jm
jm
4. február 2018 15:57

Maťo si úplne mimo, to nevadí .Ak budem ja poukazovať tak určite ti doložím aj podklady z ktorých som čerpal informácie. Nakoľko sa práve ty ohradzuješ aký sú naši poľnohospodári nenažratý a nespokojný by si mal predložiť podklady. Nemyslíš? Totiž z toho priemeru ako uvádzaš je vyplatená v priamych platbách… Celý komentár »

Maťo
Maťo
5. február 2018 17:01

Ej jm ťažko ti vysvetliť aj tak něpochopíš prečo aj po 3Orokoch stojí tuná hektár ako 4O“ plazma televízia a v rakůsku ako Mitsubiši AMx:-))Vlastník predáva za a ) že je tupý ako tágo!za b)nájom mu něstojí za tů administráciu!A hlboko pod cenou predáva preto že má na vyber iba… Celý komentár »

jm
jm
5. február 2018 22:48

Maťo kľudne sa pasuj za najmúdrejšieho ,ale čítať viem aj ja. Skús si prečítať z ponuky dole a prestaň blúzniť.
Ceny poľnohospodárskej pôdy
http://www.agroinstitut.sk/iseu/doc/studie/ceny_polnohospodarskej_pody.doc
http://www.mpsr.sk/download.php?pkfID=2447
Z čoho vychádza trhová cena pôdy – Občan a štát – Peniaze – Pravda.sk
https://peniaze.pravda.sk › Občan a štát