Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Zo sveta

ČR: Pokles výroby bravčového a hovädzieho mäsa

ČR: Pokles výroby bravčového a hovädzieho mäsa
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Produkcia mäsa v Českej republike vlani klesla o 2,5 percenta na 437.835 ton. Výroba sa znížila predovšetkým u bravčového mäsa, ktoré predstavuje takmer polovicu produkcie. Vyplýva to z údajov Českého štatistického úradu.

Podľa Potravinárskej komory sú minuloročné výsledky živočíšnej výroby alarmujúce. A podobne ako Agrárna komora varuje, že pokles živočíšnej výroby a iba mierny rast cien nie je pre výrobcov do budúcnosti motivačný.

Minuloročná produkcia bravčového mäsa klesla o 4,2 percenta na 211.001 ton. Hovädzieho a teľacieho mäsa sa vyrobilo 67.714 ton, teda medziročne skoro o šesť percent menej. Naopak o 1,5 percenta na 158.906 ton vlani vzrástla výroba hydinového a o 0,8 percenta vyššie bolo množstvo mlieka vykúpeného mliekarňami. Vzrástla aj produkcia ovčieho a kozieho mäsa.

„Všeobecný pokles produkcie a len mierny rast cien nie sú pre živočíšne odvetvie do ďalšieho obdobia príliš motivačné a je nutné dodať, že nebyť v tejto situácii národných podpôr do sektorov hovädzieho dobytka, ošípaných a hydiny, bol by prepad výroby zrejme ešte hlbší,“ uviedol hovorca Agrárnej komory Jiří Felčárek.

Podľa neho by preto mala byť úroveň dotácií udržaná, navyše by sa mala zjednotiť výška dotácií v Európskej únii.

Podľa agrárneho analytika Petra Havla by sa naopak terajšie podpory mali preskúmať. Upozornil na to, že hoci ich poľnohospodári čerpajú, výroba klesá. Štát podľa Havla nedostatočne podporuje tých producentov, ktorí zvyšujú pridanú hodnotu tým, že priamo vyrábajú potraviny. Podľa neho sa tiež znižuje podpora vedy a výskumu a absentuje väčšia podpora inovácií.

Minuloročné výsledky farmárov nie sú pozitívnou správou ani podľa Potravinárskej komory, najmä kvôli znižovaniu produkcie bravčového a hovädzieho.

„To je alarmujúce nielen z pohľadu udržania živočíšnej výroby v ČR, ale aj z pohľadu potravinárskeho sektora, pretože je čoraz ťažšie pre spracovateľov nakúpiť na trhu mäso českého pôvodu a je nutnosť ho dovážať, aby sa tu výroba mäsa a mäsových výrobkov vôbec udržala,“ oznámila hovorkyňa potravinárov Dana Večeřová.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments