Zadajte hľadaný výraz

Živočíšna výroba Zo sveta

Hmyz by mal byť považovaný za hospodárske zviera

Hmyz by mal byť považovaný za hospodárske zviera
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

V ČR bude možno v budúcnosti povolené chovať hmyz pre ľudskú stravu. Novelu veterinárneho zákona, ktorá by reagovala na novú európsku legislatívu, pripravuje Štátna veterinárna správa (SVS). ČTK to oznámili zástupcovia správy.

Podľa nich je v súčasnosti v ČR už sedem chovateľov, ktorí však zatiaľ všetky svoje produkty vyvážajú mimo republiky do ďalších členských štátov EÚ. Kedy by mohla nová úprava začať v Česku platiť, ešte nie je známe, čaká sa na stanovisko Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) a na následné vyhodnotenie Európskou komisiou.

„Pripravujeme veľmi drobné zmeny vo veterinárnom zákone, kde stanovíme, že hmyz je hospodárske zviera, aby sa naň vzťahovali podmienky pre chov ako pre hospodárske zvieratá. A pretože výroba potravín z hmyzu je výroba potravín živočíšneho pôvodu, stanovíme v zákone, že výrobcovia potravín z hmyzu budú musieť byť schválení. Ak to budú drobnochovatelia, tak pre nich budeme mať isté úľavy,“ uviedol riaditeľ odboru veterinárnej hygieny a ochrany verejného zdravia Jan Váňa.

Podľa nového európskeho nariadenia, ktoré platí od tohto roku, sa považuje hmyz za potravinu nového typu.

„Predchádzajúci stav vecí viedol k tomu, že k výrobe potravín z hmyzu pristupoval každý štát EÚ odlišne, niektoré ju povolili, iné ignorovali,“ dodal zástupca tlačového hovorcu SVS Petr Majer.

Teraz by sa mal stav zjednotiť. Komisia by mala vydať na základe odporúčaní EFSA zoznam potravín nového typu, na ktorom budú iba tie, u ktorých sa nezistí žiadne riziko pre ľudské zdravie. Podľa Váňu sú zatiaľ návrhy, aby sa na zoznam zaradili dva druhy potemníka – múčny a stajňový – a tri druhy cvrčkov – domáce, žeriavotvaré a banánový.

Veterinári tak zatiaľ čakajú, ako sa Komisia rozhodne. Hoci sa už v súčasnosti na gurmánskych festivaloch objavujú vyprážané cvrčky alebo šváby, podľa veterinárov je ich právna úprava nejasná.

„Podľa súčasnej právnej úpravy by reštaurácie ponúkajúce hmyz ako pokrm nemali existovať, avšak súčasný stav je tolerovaný vzhľadom k nejasným podmienkam bývalej legislatívy a pomerne jasným podmienkam legislatívy budúcej,“ dodáva SVS.

Cvrčky by sa tiež mohli používať napríklad po rozdrvení ako múka. Napríklad start-up Sens ponúka proteínové tyčinky práve s múkou zo cvrčkov. Do nich sa ale dováža múka z Thajska.

V ČR sa bežne predávajú cvrčky vo zverimexoch ako potrava napríklad pre gekončíkov alebo chameleónov. V tomto prípade nie sú považovaní za potravinu pre ľudskú spotrebu, právna úprava by sa ich tak týkať nemala. Ľudia si tiež niekoľko druhov cvrčkov chovajú ako potravu pre ďalšie zvieratá aj doma.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Ján Bukovčík
Ján Bukovčík
2. február 2018 9:11

Už sa tá Komisia v EU zbláznila!!! Vyrobia si :- choroba šialených kráv, vtáči mor a neposlednom rade mor ošipaných-diviakov. Aj ja som bol za vstup SK do EU,ale vidím,že to bol sakramenský omyl !!! Teraz nám budú miešať do potravín sušený/možno nám dajú aj čerstvý resp.mrazený/ hmyz! Verím,že budeme… Celý komentár »

komentator
komentator
2. február 2018 11:22

a my na Slovensku sme priekopníka pestovania hmyzu p. Varehu poslali do kriminálu …. vzhľadom, k tomu, ktoré etnické skupiny uprednostňujú tieto delikatesy by som navrhovateľov poslal za nimi…..

agrarnik z HN
agrarnik z HN
5. február 2018 12:00

Stále viac som presvedčený, že úradníci a politici v EÚ fičia na kokse – toto čistý mozog nevyprodukuje. Pokiaľ hovoríme o ,,Homo sapiens“