Zadajte hľadaný výraz

Názory a komentáre Z domova

Matečná: SNS spravila pre poľnohospodárov najviac

Matečná: SNS spravila pre poľnohospodárov najviac
insert_photoMPRV SR Inštitút pôdohospodárskej politiky

Slovenské poľnohospodárstvo bolo počas doterajších vlád nielen na okraji ich záujmu, ale vďaka nepochopeniu významu poľnohospodárstva pre krajinu aj na chvoste EÚ. Podarilo sa to zmeniť až vďaka iniciatíve Slovenskej národnej strany. Uviedla to v dnešnej diskusnej relácie V politike televízie TA3 Gabriela Matečná, vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

„To, že sme na chvoste EÚ je výsledok dlhodobého nezáujmu predchádzajúcich vlád o slovenské poľnohospodárstvo. To, že sa agrorezortu a pánovi predsedovi SNS Andrejovi Dankovi podarilo v koalícii presadiť štátnu pomoc vo výške 30 miliónov eur hovorí jasne. Doteraz najviac pre slovenských poľnohospodárov urobila SNS,“ uviedla Gabriela Matečná, vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

V štátnej pomoci sektoru sa pritom Slovensko nachádzalo až na 24. mieste z 28 krajín EÚ. V celkových výdavkoch štátu na poľnohospodárstvo v eurách na hektár dokonca až na 25. z 28 štátov.

Snahou agrorezortu pod vedením SNS bolo získať štátnu pomoc pre slovenské poľnohospodárstvo, pretože slovenskí poľnohospodári strácajú na spoločnom európskom trhu konkurencieschopnosť. A to nielen voči poľnohospodárom iných členských krajín, ale aj voči najbližším susedom. V celkových výdavkoch v eurách na hektár na poľnohospodárstvo je z krajín V4 Česká republika na 12. mieste, Maďarsko na 14. mieste a Poľsko ako jediné za priemerom EÚ na 18. mieste. Na konci rebríčka sa za Slovenskom nachádzajú už len Portugalsko, Švédsko a Rumunsko.

„Zelenou naftou vo výške 30 miliónov eur podporíme špeciálnu a špecializovanú rastlinnú výrobu a živočíšnu výrobu, ktorá si vyžaduje viac ručnej práce a zvyšuje diverzitu pestovaných plodín. Plodiny ako kukurica, repka, pšenica, či slnečnica nepodporíme. Podporou živočíšnej výroby zároveň zvýšime objem vyprodukovaného hnoja a tým, pomôže udržiavať úrodnosť pôdy“, vysvetlila G. Matečná.

Zelená nafta bude realizovaná administratívne nenáročným a efektívnym systémom, ktorý zamedzí špekuláciám.

Slovenská agroministerka v diskusii taktiež uviedla, že Slovensko podporuje iniciatívu eurokomisárky pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věry Jourovej na zaradenie dvojakej kvality potravín medzi nekalé obchodné praktiky.

„Slovenskí spotrebitelia, rovnako ako spotrebitelia v ďalších krajinách Európskej únie majú právo na rovnakú kvalitu potravín predávaných pod rovnakou značkou. Nadnárodné firmy musia v rámci EÚ dodržiavať deklarovanú kvalitu a nesmú dodávať na trhy niektorých členských krajín výrobky nižšej kvality,“ povedala G. Matečná.

Autor článku: Vladimír Machalík - riaditeľ odboru komunikácie a marketingu MPRV SR
Zdroj obrázku: MPRV SR Inštitút pôdohospodárskej politiky

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
9 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
4. február 2018 22:10

Maťo toto je ten priemer podpory EÚ pre Slovenských poľnohospodárov ktorí si ospevoval? Súdružke z SNS prajem aby raz aj ona pocítila trpkosť ktorú prežíva väčšina Slovenských poľnohospodárov. Možno potom pochopí , že klamať sa neopláca.

Yxc
Yxc
4. február 2018 22:16

Ide o podpory zo štátneho rozpočtu. Pri priamych platbách sme nad EÚ.

FJ
FJ
5. február 2018 7:40

V priamych platbách sme pod úroveň EÚ. A aj podľa vyjadrenia EÚ, na ich úroveň sa nedostaneme, napriek tomu, že to bolo sľúbené. A pani Matecna si vraví, ze vybojovala 30 mil. Kto ich ale dostane? Kto nemá živočíšnu výrobu môže ostať nekonkurencieschopný? Alebo je to pre Dánov? Na objednávku?… Celý komentár »

Anonym
Anonym
5. február 2018 8:08

Zanedlho SHR, proti ktorým išli všetky vlád, vrátane terajšej, svoju „spokojnosť“ s pomocou SNS pre poľnohospodárov, vyjadria vo voľbách. Ak spočítame všetkých SHS, ich rodinných príslušníkov, zákazníkov, známych sa môžme dopracovať k číslu 120 000 voličov. Tieto hlasy nesmie SNS dostať, lebo budú naďalej „pomáhať“ iba svojim, s slovenský SHR… Celý komentár »

Anonym
Anonym
5. február 2018 8:12

Ešte som zabudol. Hlavne že SNS dostalo cez obranu stámiliony eur na bojovú techniku, čím podporia americkú a západoeurópsku ekonomiku. Proti Rusom, ktorý žiadnu vojnu nevedú, a svoje vojsko má za svojimi hranicami, na rozdiel od teroristickej organizácie NATO. Načo peniaze poľnohospodárom? Z toho predsa provízie SNS nezíska.

agrarnik zHN
agrarnik zHN
5. február 2018 12:17

To čo vydrúčkovala pani ministerka o práci SNS je výsmech v priamom prenose do tváre slovenského roľníka. Spolu s kapitánom Dankom začali riešiť problematiku poľnohospodárstva vďaka vlastným preferenciam – SNS prepadáva ako voda v sitku tak začali hasiť a robiť politickú reklamu, ktorú nezvládli – odborne a ani politicky.

jm
jm
5. február 2018 14:40
jm
jm
5. február 2018 15:05

Ten diagram je uvedený zlým spôsobom. Takže nie celkové výdavky EÚ ale jednotlivých štátov v EÚ na vnútroštátne podpory . Niečo podobné je ak sa uvádza výška podpory na jeden hektár pre slovenského farmára v nadpriemernej výške v EÚ. Tá je totiž cez 800 Eur. Ale kto poberá v takej… Celý komentár »

Realista
Realista
7. február 2018 0:42

Tu este pre farmarov nikto nic nespravil. Politici iba znicili cele polnohospodarstvo,su to obycajny darebaci a zlodeji je mi na vracanie ako pomahaju radsej nech napisu ktora strana o kolko okradla rezort polnohospodarstva to bude zaujimavejsie citanie