Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z domova

Mladí by chceli viac peňazí, zatiaľ ich nedostanú

Mladí by chceli viac peňazí, zatiaľ ich nedostanú
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Združenie mladých farmárov (ASYF) žiada pre mladých poľnohospodárov viac peňazí od štátu. Navýšenie doplnkovej platby pre mladých farmárov je podľa nich reálne a aj v súlade s európskymi pravidlami.

Európsky parlament totiž ešte koncom minulého roka schválil novelu nariadenia, ktoré ustanovuje pravidlá priamych platieb pre poľnohospodárov na základe režimov podpory v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky. Novela bola ešte v decembri zverejnená aj v dokumente OMNIBUS.

Novela umožňuje členským štátom každoročne prehodnotiť zvýhodnenú podporu pre mladých poľnohospodárov, ktorú je možné aplikovať od 25% do 50% jednotnej platby na plochu. Práve hornú hranicu, teda 120 eur na hektár, by chcelo dosiahnuť aj ASYF. V súčasnosti jeho členovia dostávajú približne 60 eur na hektár.

„Už dlhodobo apelujeme na nepriaznivý vývoj vekovej štruktúry farmárov. Vzhľadom aj na zdĺhavý proces vyhodnocovania výzvy pre mladých farmárov, ktorá bola vyhlásená ešte v lete 2015, ako aj na fakt, že sa napriek veľkému záujmu žiadateľov nepodarilo navýšiť alokáciu do tohto podopatrenia, súčasná situácia odrádza mladých farmárov prichádzať do agrosektora a tým zabezpečovať generačnú výmenu v tomto chlebovom odvetví,“ argumentoval za navýšenie platieb predseda ASYF Milan Jurky.

Rezort pôdohospodárstva ale požiadavke nateraz nevyhovie, pretože mu to vraj nedovolia pravidlá

„Nariadenie OMNIBUS sa uplatňuje od 01.01.2018. Toto nariadenie neumožňuje prehodnotiť rozhodnutia o finančnej alokácii na jednotlivé schémy priamych platieb, vrátane platby pre mladých poľnohospodárov,“ uviedla hovorkyňa MPRV SR Zuzana Peiger Ačjaková.

Podľa ministerstva teda čerpanie prostriedkov vyčlenených na podpory pre jednotlivé skupiny poľnohospodárov nemožno spätne prerozdeľovať. Rezort tvrdí, že schémy podpory nastavoval ešte v lete 2017 podľa platných pravidiel, a aj na základe odhadov a predpokladaného čerpania zdrojov a peniaze teraz nemôže prelievať z jednej schémy do druhej. Koľko prostriedkov by si prípadné navýšenie zdrojov mladým farmárom vyžiadalo, rezort neuviedol.

Platby pre rok 2018 budú prijímané do polovice mája a administrované do konca novembra. Finančnú alokáciu na ďalší rok rezort musí podľa európskych pravidiel nastaviť do augusta 2018.

„V prípade, že to bude finančná alokácia platby pre mladých poľnohospodárov umožňovať, MPRV SR pri stanovení sadzby možnosť výpočtu vyššej hodnoty zohľadní,“ dodala hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva.

Doplnkovú platbu ako dodatočnú platbu k SAPS môže dostať farmár do 40 rokov, ktorý má poľnohospodárske, potravinárske a veterinárne vzdelanie alebo 18 mesiacov praxe. Poberať ju môže najviac na prvých 28 hektárov a najdlhšie po dobu 5 rokov. V súčasnosti tieto kritériá spĺňa takmer 600 slovenských poľnohospodárov.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
7. február 2018 14:49

Toto je jeden z ukážkových príkladov. Pán predseda žiada navýšenie alokácie na podporu pre mladých farmárov a akosi uniká pravda že dodnes nebola poskytnutá ani tá prvá pomoc za podané žiadosti na výzvu z roku 2015 ,ale hlavné je že už žida navýšenie. Mňa najviac zarazilo to ,že Vláda SR… Celý komentár »

ld
ld
7. február 2018 15:45

jm – nepletmi si I pilier /priame platby/ a druhý pilier /projektové podpory/ inak s ostatným súhlasím