Zadajte hľadaný výraz

Lesníctvo Z domova

Lesy SR zriaďujú prvú lesnú školu na Slovensku

Lesy SR zriaďujú prvú lesnú školu na Slovensku
insert_photo2 x LESY SR - architektonický návrh prešovských architektov Kubinec – Jura – Gurka.

Lesy SR zriadia vo svojom odštepnom závode v Leviciach prvú lesnú školu na území Slovenska. Zriadenie lesnej školy je súčasťou cezhraničného projektu s maďarskými lesníkmi z Ipoly Erdö. Cieľom projektu je podporiť záujem obyvateľov regiónu Levice a maďarského Salgótarjánu o jedinečné prírodné hodnoty spoločného prihraničného územia prostredníctvom vybudovania a rozvoja originálnych náučno-poznávacích objektov v predmetnom prihraničnom regióne.

Plánovaný rozpočet celého projektu predstavuje hodnotu necelých 1,44 milióna eur, z toho 85 percent poskytne Európsky fond regionálneho rozvoja.  

Vďaka projektu vznikne na slovenskej strane Lesná škola OZ Levice s celkovou rozlohou 4100 štvorcových metrov ako jedinečné centrum lesnej pedagogiky a environmentálnej výchovy na Slovensku. Vybudovaná bude priamo v areáli levického odštepného závodu v nevyužívanej dvojpodlažnej budove bývalého skladu, informoval projektový manažér Lesov SR František Král. Objekt ponúkne priestory pre diorámy, tvorivú dielňu, kresliareň, halu stromov, poznávaciu a náučnú miestnosť spolu s terasou. 

V exteriéri obklopí lesnú školu miniarborétum s najčastejšími druhmi drevín a krov slovenských lesov, vybuduje sa altánok a areál bude doplnený informačnými panelmi. Pred lesnou školou vznikne zelený chodník privádzajúci návštevníkov k lesnej škole s drevenými prvkami pre hry a oddych nielen detských, ale i dospelých návštevníkov. 

Na maďarskej strane bude podobne vybudované Návštevnícke centrum a lesná škola v maďarskom prihraničí pri Salgótarjáne v Somoskő, ktoré doplní sieť zariadení obdobného charakteru v Maďarsku na ploche väčšej ako 5900 štvorcových metrov. 

Inovatívnosť projektu spočíva podľa slov generálneho riaditeľa štátneho podniku Lesy SR Mariana Staníka v prepojení teoretického vzdelávania v škole spolu s praktickými ukážkami z lesa a lesníctva v nových komplexoch lesných škôl.

„Máme 23 odštepných závodov. Postupne by sme chceli do roku 2020 zriadiť podobné lesné školy pri každom jednom odštepnom závode. V súčasnosti máme zhruba 250 pracovníkov, ktorí vzdelávajú verejnosť o tom, čo zahŕňa práca lesníkov. Ich rukami prejde ročne 70.000 detí,“ povedal Staník. 

Podľa jeho odhadu levickú lesnú školu navštívi ročne zhruba 5000 návštevníkov. Výsledkom projektu by malo byť zvýšenie dôveryhodnosti lesníckej profesie a zachovanie prírodného a kultúrneho dedičstva pre budúce generácie. 

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: 2 x LESY SR - architektonický návrh prešovských architektov Kubinec – Jura – Gurka.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments