VÚB
VÚB
VÚB

Aktuálny pohľad na agrosektor

Pekári: V silnom spolku dokážeme viac

Aktuálna zlá situácia v pekárenskom sektore má jednu pozitívnu dohru: stovky slovenských pekárov sa spojili do jednej organizácie – Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Pekári: V silnom spolku dokážeme viac

Desaťročia sa slovenskí pekári združovali v štyroch organizáciách – Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov, Cechu pekárov a cukrárov regiónu západného Slovenska, Cechu pekárov a cukrárov východného Slovenska či v Únii priemyselných pekárov SR.

„Zväzy fungovali samostatne, aj keď nám všetkým išlo v konečnom dôsledku o to isté – o budovanie dobrého mena slovenského pekárenstva a záchranu tohto tradičného remesla. Dlhé mesiace sme rokovali, kým sme dospeli k jednoznačnému záveru: stovky pekárov z týchto rozdrobených organizácií sa spoja do jednej – Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. A som rád, že sme sa na spojení dohodli symbolicky na akcii venovanej slovenskej gastronómii – Danubius Gastro 2018,“ približuje Vojtech Gottschall, predseda Rady pekárov a cukrárov Slovenska, s tým, že Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov bude teda po novom zastupovať drvivú väčšinu pekárenského sektora na Slovensku.

Prostredníctvom účasti v jednej silnej organizácii chcú pekári spoločne vzdelávať ľudí, a to nielen v pekárenskom sektore, podnikať kroky na opätovné oživenie tradícií nášho pekárenstva, zachrániť trh pred dovozom pečiva zo zahraničia, spomaliť rýchly trend rastu dopekaného pečiva, a zároveň jednotne vystupovať s požiadavkami smerovanými či už vláde, Bruselu, dodávateľom alebo odberateľom.

„História nám ukázala, že keď sme sa združovali v silných spolkoch, dokázali sme viac. Chceme spoločne bojovať za lepšie podmienky. Najnovšie budeme nástojiť, aby sa vláda začala zaoberať úpravou zákona o cenách, ktorý má byť pre nás a našich odberateľov smerodajný pri rokovaniach o odbytových cenách našich výrobkov,“ hovorí Vojtech Gottschall, predseda Rady pekárov a cukrárov Slovenska.

Zdieľaj článok na Facebook
↑ Na začiatok

Odber nových článkov na email

Ak máte záujem prihlásiť sa k odberu článkov z portálu poľnoinfo.sk, stačí nižšie vložiť svoju emailovú adresu a kliknúť na tlačidlo "Mám záujem o odber noviniek". Následne vám bude poslaný autorizačný email.

Zasielanie noviniek z poľnohospodárstva je možné kedykoľvek zrušiť a služba je a vždy bude bezplatná.

↑ Na začiatok

Ceny komodít na svetových burzách

Pšenica €/tona Trend
MATIF Paríž 182,50
CBoT Chicago 170,89
KBB Bratislava 160,83
Kukurica €/tona Trend
MATIF Paríž 170,00
CBoT Chicago 136,91
KBB Bratislava 147,25
Repka €/tona Trend
MATIF Paríž 363,25

História zaznamenaná fotoobjektívom

Poľnohospodárske podielnicke družstvo Rača začalo od 28.júna 1999 so zberom čiernych, červených a bielych ríbezlí takmer na 34 hektároch rozlohy. Jarné mrazy v období kvitnutia ríbezlí poškodili 80% úrody. Na snímke František Benkovič (vľavo) a Benjamin Čík (vpravo) vykladajú ríbezle z kombajna na vlečku. Foto: TASR - Pavel Neubauer, 29.júna 1999 Autor: dobový text a foto TASR

Aktuálna predpoveď počasia

iMeteo.sk

Predpoveď počasia cez model ALADIN na SHMÚ