Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

ČR: Deficit agrárneho obchodu bol najhorší od roku 2011

ČR: Deficit agrárneho obchodu bol najhorší od roku 2011
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Minuloročný deficit agrárneho zahraničného obchodu Českej republiky dosiahol 1,215 miliardy eur a bol najhorší od roku 2011. Medziročne sa záporné saldo prehĺbilo o 304 miliónov eur, uviedol Poľnohospodársky zväz ČR s odkazom na údaje Českého štatistického úradu.

Do ČR sa vlani doviezol agrárny tovar za 8,972 miliardy eur, čo bolo medziročne o zhruba 110 miliónov eur viac. Vývoz naopak klesol o 193 miliónov eur.

“V minulom roku bol do ČR dovezený rekordný objem mäsa za 1,1 miliardy eur, čo je štvornásobok toho, čo bolo dovezené v roku vstupu našej krajiny do Európskej únie. Primerane tomu bola obmedzená tuzemská živočíšna výroba,” uviedol zväz.

V Česku chýbajú spracovateľské kapacity aj poľnohospodárski pracovníci, povedal ČTK predseda zväzu Martin Pýcha. Česko podľa neho dováža bravčové z Nemecka a Poľska.

“Medziročne sa záporné agrárne saldo u mäsa zhoršilo takmer 79 miliónov eur a u tejto komodity naďalej zostáva najvyššie záporné saldo zo všetkých agrárnych komoditných skupín,” dodal Pýcha.

Agrárna komora uviedla, že vývoj zahraničného obchodu poskytuje presný obraz českej výroby, respektíve “nevýroby”.

“Tento trend sa aj napriek všeobecnej známosti a snahám o riešenie nepodarilo zmeniť a štruktúra dovozu sa naopak skôr zhoršuje v náš neprospech, teda v dovozoch produkcie s vyššou pridanou hodnotou,” upozornil hovorca komory Jiří Felčárek.

K zlepšeniu situácie by podľa Pýchy malo byť prvým krokom zamedzenie dovozu živočíšnych produktov za dumpingové ceny, napríklad z Poľska alebo Nemecka. Ďalej by sa mali zjednotiť podpory pre poľnohospodárov v krajinách únie. Ďalším krokom by mala byť väčšia podpora pre poľnohospodárov, ktorí sa združujú do odbytových družstiev. Tí by mohli mať ako daňové úľavy, tak napríklad preferenčné zvýhodnenia v dotačných programoch a možnosťou by bolo aj odpustenie platieb na sociálne a zdravotné poistenie. To už v minulosti spomínal súčasný minister poľnohospodárstva v demisii Jiří Milek (za ANO).

Štát podľa Pýchy tiež nie je schopný zlepšiť podmienky pre príjem pracovníkov zo zahraničia, ktorí by mohli sezónne pracovať napríklad v ovocných sadoch. Problém je podľa neho aj v nedostatočných spracovateľských kapacitách. Česi dlhodobo do zahraničia vyvážajú nespracované komodity ako je mlieko alebo dobytok, a dovážajú finálne výrobky ako je mäso alebo syry.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Predchádzajúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
RSKS
RSKS
13. február 2018 10:56

Nič nové, tuto na Slovensku sme si už zvykli, neaká správička od susedov nás neprekvapí… Som tiež zvedavý, kam sa podeje akožeprodukcia od našich akožemladýchfarmárov, ktorí nebudú mať kam a komu predať svoju akožeprodukciu… Na toto už niekoľko rokov nikto z kompetentných nemyslí.

Maťo
Maťo
13. február 2018 11:54

nuž a eště nědávno si tu niektorí pochvaľovali ako Jurečko dobre rozdava miliardy z EU od štátu čechom atd no eště horší výsledok hovorí za všetko!!Ani vydatný ropný vrt by něbol nič platný a to máme veľa spoločného!