Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Vidiecka platforma: Mikropodnikom výzva nepomôže

Vidiecka platforma: Mikropodnikom výzva nepomôže
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Výzva pre malých a začínajúcich farmárov je určená najmä mikropodnikom v oblasti agrosektora, ktorí s farmárčením majú skúsenosti a snažia sa presadiť na trhu. Na svoj štart môžu získať 15 tisíc eur. Cieľom je najmä podporiť ich v rozvoji a konkurencieschopnosti. Podľa Vidieckej platformy ide o prvú výzvu zameranú na mikropodniky, ktorá ale ich predstavy nenapĺňa.

„Za ústredný problém pri malých hospodárstvach považujeme finalizáciu potravín z vlastnej produkcie a možnosť jej ďalšieho predaja. Preto sme pri kreovaní výzvy 6.3, navrhovali to, aby bola podpora naviazaná najmä na tvorbu prevádzkární. Umožnili by sme tým rozvoj malovýroby, ale aj to aby sa dostali k spotrebiteľom kvalitné regionálne produkty vo väčšej miere,“ vysvetlila Lucia Gallová z Vidieckej platformy.

Problém vidí aj v tom, že výzva výrazne zvýhodňuje mikropodniky v oblastiach s vysokou nezamestnanosťou, a to aj napriek tomu, že problém presadiť sa na trhu nie je viazaný na ponuku práce a región, ale je plošný. 

„Uvedomujeme si zároveň, že podmienky, v rámci ktorých sa kritériá výziev a samotné výzvy nastavujú, sú presne definované v zmysle špecifických mechanizmov, procesov a nariadení. Takto nastavené procesy nám však ponúkajú aj skvelú príležitosť na to, aby sa úradnícky svet nariadení a mechanizmov stretol so svetom praxe a zdravého sedliackeho rozumu a vzájomne sa pochopili. K tomu nám stačí len dostatok nasadenia a trpezlivosti,“ uzavrela Lucia Gallová.

Kritika nastavenia kritérií vo výzve pre malých a začínajúcich farmárov zaznela aj z radov Agrárnej komory Slovenska. Podľa jej šéfky Heleny Patasiovej komora na základe podkladov výzvy obodovala viacerých farmárov z prihraničných oblastí. Dobré bodové hodnotenie získali farmári z menej rozvinutých regiónov, a práve tam podľa komory poputuje najviac peňazí.

„Bude málo žiadateľov, ktorým tieto kritériá budú vyhovovať, a to nehovorím ešte o úspešnosti,“ uviedla Patasiová.

Okrem rozdeľovania regiónov podľa zamestnanosti kritizovala aj bodovanie najvyššieho dosiahnutého vzdelania či body za vytváranie pracovných miest počas doby trvania projektu.

„Čo sa týka zamestnávania – dať prácu okrem seba jednému či dvom ľuďom, keď je výška dotácie 15 tisíc eur, prípadne pri podnikoch so štandardizovaným výstupom 4 až 10 tisíc eur, to sú vlastne tržby, takýto malý farmár nie je predsa schopný ešte niekoho zamestnávať, pretože cena práce je vysoká,“ dodala Helena Patasiová.

Celkovo agrorezort na opatrenie vyčlenil 4 950 000 eur. V bratislavskom kraji môže peniaze získať najviac 8 subjektov, na zvyšnom území Slovenska je to ďalších 322 subjektov. Žiadosti možno predkladať do 13.4.2018.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
29 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrarnik zHN
agrarnik zHN
13. február 2018 11:06

ďalšia špecialita pre začínajúcich drobných hospodárov – pečené snehové guľe

Jano
Jano
13. február 2018 11:16

To je zase odrb,, veď to nikto nedostane, lebo nikto ani nesplní také nezmyselné podmienky

Realista
Realista
13. február 2018 11:31

Co chcete ked futbalovy rozhodza je statny tajomnik a ministerka uradnicka ktora je odtrhnuta od reality ludia zobudte sa vsak toto je pohroma aka tu nebola

S.G.
S.G.
13. február 2018 14:45

Keď už nám malým nevyjdu tie 15tisíc eur, tak prosím nech malým vydajú aspoň nejakú pôdu SPF a štátu !!!

jm
jm
13. február 2018 15:12

Obdivujem trpezlivosť mladých farmárov .Totiž každý kto mal vážny záujem aj podnikať má smolu . Štát si z neho urobil dobrí deň. Jednoducho ak niekto si otvoril živnosť a termín začatia bol v roku 2015 určite počítal aj z finančnými prostriedkami z projektu. Mám dojem ,že vytváranie bublín nemá hranice.… Celý komentár »

RS
RS
13. február 2018 18:28

Sranda. Výzva ktorú kritizujú malý aj veľký. Kto a pre koho ju vymyslel?
Fakt smiech cez slzy.

peter
peter
13. február 2018 19:20

nemám problem vytvoriť pracovne miesto a kludne aj dve . ak nam dajú taku podporu na pracovne miesto ako dali Samsungu alebo Land Roveru.

Juraj Huba - prevádzkovateľ poľnoinfo
Juraj Huba - prevádzkovateľ poľnoinfo
13. február 2018 19:22

Dobrý deň realista, rád čítam Vaše komentáre. Zdajú sa mi byť veľmi často vecné. Neskĺzavajte do invektív. Buďte gentleman. To je aj dôvod, že som Vám jedno slovo z Vášho komentáru zmazal.

Realista
Realista
14. február 2018 7:19

Ospravedlnujem sa ale niekedy to z cloveka vyjde von lebo uz sa neda pozerat na to ako tu uz vyse 25 rokov slapeme kapustu na jednom mieste a stale lepsich odbornikov mame na ministerstve a ako uzasne pomahaju farmarom a zrazu aj pan premier dosiel na to ake zdlhave su… Celý komentár »

SHR
SHR
14. február 2018 7:37

Keby ta výzva bola smerovaná k Semančík a spol. (agrobaróni Slovenska), ináč by vyzerala. Ale na malých SHR každý z vysoka… Dáme vám za trvrdých podmienok 15000 € a vy za to zamestnáte 2 ľudí. Ale nesmiete mať viac ako 3,5 kravy… Vážení, mám 9 ks dobytka vrátane teliat, dokážem… Celý komentár »

agrisato
agrisato
14. február 2018 7:49

Semančík -agrobarón? Nedajte sa vysmiať! Na severe? Tak to Ste nevideli skutočných agrobarónov! Nie je ich viac ako 30…

SHR
SHR
14. február 2018 7:55

36 agrobarónov si rozdelilo pomedzi svoje sročky nedávno 100 mil € (ešte raz 100 mil.€) na nákup techniky. Neviem po koľkýkrát už! A malým SHR, ktorých je podstatne viac, idú dať za nesplnitelných podmienok 5 mil.€ ( ešte raz 5 mil €)!!! Keď som na to na stránkach ministerstva kritizoval,… Celý komentár »

Jozef Artim
Jozef Artim
14. február 2018 10:28

Skutočne pomôže výzva ministerstva na podporu malým a začínajúcim poľnohospodárom? Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora sa upozorňuje, že výzva vo výške 5 mil. €, na ktorú dlho malí poľnohospodári čakali, mala byť pripravená kvalitnejšie, menej obmedzujúco a skutočne podporiť začínajúcich a/alebo malých poľnohospodárov. Obávame sa, že takto nastavená výzva výrazne… Celý komentár »

Pišta
Pišta
14. február 2018 10:34

Ak spĺňate podmienky štandartného výstupu, chováte vyhovujúci počet, druh a kategóriu zvierat podľa tabuľky štandartného výstupu, ale v roku 2016 ste si nedajbože požiadali o priame platby na plodiny, ktoré nie sú v tabuľke štandartného výstupu pre rastlinnú výrobu( napr. TTP) , nespĺňate podmienky pre malého farmára. Choré. Keď som… Celý komentár »

S.G.
S.G.
14. február 2018 10:40

Nech štát nedáva žiadné 15.000,-eur, ale nech nám vydajú pôdu SPF a štátu !!! Ani to sa pani ministerka nedá ? Ako, že nie, veď máte v parlamente väčšinu a cez zákon môžete vydať pôdu malým do pol roka. Ja viem nedá sa, lebo by prišli veľký o nemalé dotácie.… Celý komentár »