Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Mladí farmári z východu hovoria o poľnohospodárskej politike

Mladí farmári z východu hovoria o poľnohospodárskej politike
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

O poľnohospodárskej politike a ďalších perspektívach farmárčenia na Slovensku i očakávaných zmenách v legislatíve, ktoré sa dotknú poľnohospodárov, hovoria účastníci dvojdňového podujatia na Drienici v okrese Sabinov, ktoré pripravilo Združenie mladých farmárov na Slovensku – ASYF a Národná sieť rozvoja vidieka SR pre Prešovský kraj. Stretnutie sa koná v dňoch 16. a 17. februára a je určené pre členov Klubu mladých farmárov z východu republiky, ktorých prišlo okolo 70.

Ako uviedol pre TASR predseda Združenia ASYF Milan Jurky, podobné stretnutia budú organizovať aj v ostatných regiónoch. Na východe a severe Slovenska sa zameriavajú skôr na témy živočíšnej výroby, v južných častiach, kde prevláda rastlinná výroba, sa snažia témami vyhovieť ich požiadavkám.

„Naším hlavným cieľom je poskytnúť mladým farmárom aktuálne informácie v oblasti podpory podnikania, pripraviť ich na situáciu, ktorá ich čaká, ale aj budovať klubovú atmosféru. Osobnou návštevou niektorej farmy im chceme ukázať pozitívne príklady z praxe,“ povedal Jurky, ktorý otvoril aj prvý prednáškový deň predstavením aktivít ASYF.

Zástupca Pôdohospodárskej platobnej agentúry informoval účastníkov o podporách prostredníctvom Výzvy pre mladých farmárov 6.3. a podopatrení 6.1. Diskusiu vyvolala téma aktuálnych zmien v oblasti pozemkového práva a novela zákona, ktorá rieši oblasť náhradných pozemkov. Na otázky farmárov odpovedal riaditeľ odboru pozemkového, sekcie legislatívy Andrej Vašek z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Jurky vysvetlil, že mladých farmárov sa to môže dotknúť generačne, keď na pôde začínali hospodáriť ich dedovia, potom otcovia a teraz táto štafeta prechádza na nich.

Klubisti sa dozvedeli o podporných mechanizmoch financovania a poistenia pri implementácii projektov pre farmárov. Priestor venovali tiež inováciám v živočíšnej výrobe a efektívnejšiemu chovu dojníc.

„Snažíme sa tu povedať farmárom, aby neprestali byť výrobcami potravín. Nemáme byť sezónnymi poberateľmi dotácií, ale robiť finálnu robotu na farmách. Rozhodnutie byť farmárom je väčšinou rozhodnutím na celý život. Našou úlohou nie je stavať bioplynové stanice, na to máme elektrárne. Chceme poukázať na príbehy úspešných farmárov, ktorí to dokážu aj bez dotácií,“ povedal Jurky.

Mladí farmári sa mali možnosť poradiť s právnikom. Dozvedeli sa tiež o povinnostiach chovateľa zvierat voči Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe SR. Priestor na prezentáciu dostali aj výrobcovia krmív a potrieb pre poľnohospodárov. 

V sobotu (17. 2.) program pokračuje návštevou farmy v Krásnej Lúke v okrese Sabinov.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
9 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
RSKS
RSKS
21. február 2018 9:24

Chceme poukázať na príbehy úspešných farmárov, ktorí to dokážu aj bez dotáci – najkrajšia veta na záver… Dotácie predsa treba prenechať megafarmárom, ktorým stačí pomulčovať, a ak im príde na farmu náhodou neaká kontrola, tak rovno na nich pustia agresívnych strážnych psov… Bežná to prax na našom hospodársky vyspelom, podporovanom… Celý komentár »

RSKS
RSKS
21. február 2018 9:26

očakávam tiež reakcie mladých z ASYF-u, ako skvele bolo, čo si odtiaľ odniesli. Či nie náhodou len košík plný prázdnych rečí a sľubov…

jm
jm
21. február 2018 13:59

Pán Jurky , vedeli by ste uviesť aspoň desiatich úspešných farmárov ktorý nepoberajú dotácie v rámci celej SR? Len aby ste neostal nakoniec ako čestný predseda ASYF-u. Myslím že už mladých začína prechádzať trpezlivosť v nekonečnom čakaní na tak potrebnú finančnú pomoc z eurofondov o ktoré sa už tretí rok… Celý komentár »

Milan Jurky
Milan Jurky
22. február 2018 11:39

Vážený pán „jm“. Poukázanie na úspešných farmárov, ktorí to dokážu bez dotácií bolo myslené bez projektových podpôr. Už len na tohtoročných Kluboch mladých farmárov by sme vedeli poukázať na príbehy farmárov, ktorí sa pustili do podnikania napriek nejasnej situácii v poľnohospodárstve. Niektorí investovali z vlastných úspor, niektorí si požičali od… Celý komentár »

jm
jm
22. február 2018 22:03

Pán Jurky museli by ste vymeniť celé vedenie agrosektora plus posluhovačov z PPA . A to je nad vaše sily myslím. Totiž oni majú iný názor ako je ten váš.

Anderson Morris
Anderson Morris
2. marec 2019 10:39

Potrebujete pôžičku na zaplatenie faktúry, kontaktujte nás, poskytneme pôžičku len 2%, ponúkame tiež dlhý a krátkodobý úverový formulár viac info kontaktujte nás prostredníctvom e-mailu andmoris38@gmail.com môžete tiež kontaktujte nás na našom telefónnom čísle: +393924698291

realista
realista
3. marec 2019 17:13

je tam spam….

Adrian Bayford
Adrian Bayford
22. marec 2019 8:25

Dobrý deň Potrebujete úver na každý účel? Ste vo finančnom probléme? Potrebujete finančné riešenie? Bridge Finance ponúkajú lásku s priaznivou úrokovou sadzbou. Naše pôžičky sú jednoduché, lacné a rýchle. Kontaktujte nás ešte dnes, aby ste získali úver, ktorý potrebujete. Môžeme priradiť každý úver s úrokovou sadzbou len 2% na váš… Celý komentár »