Zadajte hľadaný výraz

Lesníctvo Z domova

Zver spôsobila škody za 15,5 milióna eur

Zver spôsobila škody za 15,5 milióna eur
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Problém premnoženej lesnej zveri je na Slovensku dlhodobý a vo vzniknutých škodách nebol výnimkou ani vlaňajší rok.

„Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora monitoruje škody, ktoré už roky spôsobuje premnožená poľovná zver. Na základe posledného monitoringu, ktorý sme urobili v spolupráci s našimi regiónmi, môžeme povedať, že len za celý minulý rok predstavujú škody spôsobené poľovnou zverou sumu prevyšujúcu 15,5 milióna eur. Z monitoringu rovnako vyplýva, že medzi najviac poškodené okresy patria Levice (škody prevyšujúce 3 mil. eur), Krupina (1,3 mil. eur) a Lučenec s Poltárom (1 mil. eur). Ďalšie okresy – napr. Martin, Turčianske Teplice, Zvolen, Detva, Senica, Skalica, Bardejov majú škody nižšie než jeden milión eur, sú však v státisícových sumách,“ uviedla hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Najvyššie čísla škôd v okolí Levíc odrážajú na jednej strane aj to, že okres je rozlohou najväčším na Slovensku, podľa šéfa tamojšej regionálnej komory SPPK ale na druhej strane počty zveri v okolitých lesoch viditeľne stúpajú a spôsobujú rok čo rok väčšie škody.

„V posledných 15-20 rokoch je to mimoriadny problém, pretože je tu veľká migrácia všetkej zveri, od vysokej, raticovej až po diviačiu zver, čo nám spôsobuje neúmerné škody na poľnohospodárskych plodinách. Tieto škody sa na plodinách ako je repka, kukurica či pšenica pohybujú rádovo od 100 do 130 eur na hektár, a keď to prepočítame, je to niekedy 20-30 percent škôd z celkovej výmery,“ vysvetlil predseda RPPK Levice Milan Halmeš.

Len na družstve v Žemberovciach, ktorému predsedá, sa vlani škody vyšplhali na 190 tisíc eur, za čo by si družstvo mohlo dovoliť kúpu nového 300 koňového traktora.

„My sa nebránime škodám, ktoré nám spôsobuje zver, ale hovorme o primeraných škodách. Pretože my sme s tým žili, že tu boli nejaké primerané škody, ale teraz sú tie škody vyslovene neprimerané. My nedostávame dotácie na hektár, ktoré sú určené na škodu, ale na to, aby občanovi boli dodané dobré, kvalitné a bezpečné potraviny za primeranú cenu,“ dodal Halmeš.

SPPK situáciu považuje za neudržateľnú, v boji so zverou totiž nepomáhajú ani pachové či elektrické ohradníky či zmena osevných plánov.

„Podľa názorov našich poľnohospodárov z regiónov pri hladnej migrujúcej zveri, ktorá sa preženie v stokusovom počte krajinou, nepomôžu ani elektrické oplôtky, navyše niektoré druhy zvierat si už na ne zvykli,“ uviedla Holéciová.  

To, že je vývoj neudržateľný, konštatuje aj Koncepcia rozvoja poľovníctva do roku 2030, ktorú koncom minulého roka prijala vláda. Konštatuje sa v nej, že stavy sa od roku 2000 do roku 2015 zvýšili výrazne – pri jelenej zveri o 95 percent, počty danielej zveri vzrástli o 177 percent, muflónej o 89 percent, srnčej o 43 percent a diviačej o 75 percent.

V boji proti narastajúcim počtom majú pomôcť opatrenia, ktoré by sa mali realizovať do roku 2030. Patrí k nim aj zvýšený odlov či nižšia miera prikrmovania

„Prikrmovanie sa na jednej strane prezentuje ako pozitívne opatrenie, poľovník sa stará v zime o zvieratá, ale realita je taká, že zvyšujeme stavy zveri,“ myslí si Matúš Rajský z NPPC – Výskumného ústavu živočíšnej výroby v Nitre. Niektoré spolkové krajiny Nemecka tak už pristúpili k zákazu, prípadne výraznému obmedzeniu kŕmenia zveri.

Základným opatrením v znižovaní počtov je ale samotný odlov, zameraný aj na vhodnú štruktúru lovenej zveri. Pri nej by nemala dostávať prednosť trofejová zver, zamerať sa treba aj na samice a mláďatá, ktoré prispievajú k populačnému rastu. Koncepcia ráta so znížením stavov o tisíce. Stavy jelenej zveri by mali klesnúť o viac ako 30 tisíc kusov, pri danielej zveri by malo ísť o pokles o vyše 11 tisíc jedincov, pri muflónej zveri o vyše 8 tisíc kusov. Stav srnčej zveri má klesnúť o 22 tisíc kusov a pri diviačej zveri o 23 tisíc jedincov. S takýmto poklesom sa ale ráta postupne, až do roku 2030. Termín mnohí poľnohospodári označujú za neskorý

„Nebránime sa, aby dodržiavali pravidlá aj poľnohospodári, aby robili správne osevné postupy, aby dávali priestor na sledovanie zveri, aby obkosili trebárs kukuricu, slnečnicu, aby robili remísky, aby dovolili robiť posedy na správnych miestach. Čo sa týka poľovníkov, je dôležité, aby plnili plány odstrelu, a zároveň aby zreálnili, čo všetko sa nachádza v revíri a samozrejme na úrovni štátnej správy aby vydávali také pokyny, aby ich poľovníci aj poľnohospodári vedeli zrealizovať a v neposlednom rade, tí, ktorí to nedokážu zrealizovať, aby sa pristúpilo trebárs aj k sankciám, lebo jednoducho keď je to mimoriadna udalosť, tak musia prísť aj mimoriadne opatrenia,“ uzavrel Milan Halmeš z RPPK Levice.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
12 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Realista
Realista
19. február 2018 17:24

Bárs by nasi politici urobili taku skodu to by nam bolo sveta zit

Fero
Fero
20. február 2018 1:01

Realista je asi poľovník

jm
jm
20. február 2018 12:18

Najdôležitejšie je ,že sa vôbec začali kompetentný problémom zaoberať. Totiž ešte minulý rok napríklad nikto nechcel dopustiť pojem premnožená zver. A je to tu.

realista
realista
20. február 2018 13:54

Fero som polovník a aj mne robí zver škodu ale nepochopil si pointu čo som napisal

Ján Bukovčík
Ján Bukovčík
20. február 2018 17:07

A opäť premnožená zver!!! Tu sa nehľada ako predchádzať stavom zveri,ale ako jú vyníčť. Videl som zničené desiatky ha napr.slnečnice atď.,ale ak nám bude radiť taký “odborník” ako Matuš Rajský z NPPC-Výskumný ústav ŽV v Nitre,a na základe skúsenosti z Nemecka t.j.-n e p r i k r m o… Celý komentár »

G.S.
G.S.
20. február 2018 18:47

Pán Bukovčík. To nie je o tom, že škody sú len na južnom Slovensku. To je o tom, že na severe už rezignovali na väčšine výmer na akúkoľvek snahu niečo siať. Lebo zver nám doslova likviduje porasty. Zver nám drzo už vyžiera porasty na miestach pri domoch kde sa nikdy… Celý komentár »

R.Slocik
R.Slocik
20. február 2018 19:21

Predchadzat vysokym stavom zveri sa da len plnenim planu lovu a dodrziavanim kmenovych stavov a toto sa u nas uz dlhe roky nedeje.Je to o nezodpovednosti “urcitej”casti polovnikov na co potom doplacaju vsetci-aj zodpovedny polovnici aj polnohospodari.Treba riesit pricinu nie dosledok a nezvalovat vinu na vlka,medveda a hlavne ako je… Celý komentár »

Realista
Realista
20. február 2018 20:51

Viete pani my polovnici a polnohospodari vieme aky je problem aj ako ho je mozne riesit len zial v tomto state je racionalne riesenie nepriatelom tejto chorej politiky ktoru tu uz takmer 30 rokov trpime a uz zial uz aj to dno ktore sme dosiahli prerazame lebo slovenska politika nema… Celý komentár »

Jm
Jm
20. február 2018 21:10

V skutku najväčší problém spočíva vo vysokom prevýšení normovaných kmeňových stavoch zvierat v istých revíroch.Poľovné združenia si prenajímajú revír v ktorom je zver a tá patrí Štátu.Komu na tom môže tak veľmi záležať aby v skutku tie stavy boli v niektorých prípadoch prekročené o viac ako 100%?Ten by potom mal… Celý komentár »

StevoM
StevoM
20. február 2018 21:31

Ej veru keby PZ museli nahradzat skody sposobene zverou tak by ste inak pozerali ako padnu stavy….ale kedze polovnici su pomaly vacsi pani ako my poľnohospodári na svojich pozemkoch tak sa necudujme….zo vsetkeho chcu brat a povinnosti ziadne…

Poľovník a poľnohospodár v 1
Poľovník a poľnohospodár v 1
21. február 2018 12:01

A vy si ozaj myslíte, že stavy zveri poklesnú preto, že je to na nejakom vyhlásení napísané? Ste naivní. Skôr si myslím, že treba chybu hľadať aj v tom, že väčšina poľovníckych združení je prestarnutá, z 20 ľudí poľujú max. 5 a nových, resp. mladých nikde nechcú. Dôvod je prozaický… Celý komentár »

Tibor
Tibor
21. február 2018 20:29

Zver je premnožená,polovnícke združenie škodu neuhradí,pred problémom všetci zatvárajú oči,pomože len radikálne znīženie stavov ,zákon o poľovníctve vôbec nechráni farmára,keď mu zver spôsobí škodu