Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

OĽaNO v kauze Babindol podá podnety na NKÚ aj OLAF

OĽaNO v kauze Babindol podá podnety na NKÚ aj OLAF
insert_photonitrianskehrnciarovce.sk - kaštieľ, ktorý vlastní štátny podnik Národné výstavisko.

Poslanci hnutia OĽaNO chcú v kauze Babindol podať podnety na Najvyšší kontrolný úrad a na Európsky úrad boja proti podvodom. Poslankyňa Veronika Remišová totiž v piatok upozornila na ďalší prípad firmy, ktorá mala podozrivo získať dotáciu z eurofondov. Podozrivé praktiky pritom majú pokračovať na ministerstve pôdohospodárstva aj pod vedením súčasnej ministerky Gabriely Matečnej (nom. SNS).

“Nielen pri firmách z kauzy Babindol, ale aj pri ďalších úspešných žiadateľoch sa vynárajú podozrenia na účelovo založené firmy, ako aj na podozrenia o podivnom verejnom obstarávaní a konflikte záujmov. Celá schéma ale ešte stále nie je konečná. Máme ďalší príklad, kedy budeme vidieť absurdný postup ministerstva pôdohospodárstva,” vyhlásila na piatkovej tlačovej konferencii Remišová.

Informovala o tom, že mesiac pred voľbami 2016 štátny podnik pod ministerstvom pôdohospodárstva podivným spôsobom predával pod cenu kaštieľ v Nitrianskych Hrnčiarovciach.

“Zvláštne bolo vypísanie súťaže týždeň pred Vianocami a tiež obhliadka objektu, počas ktorej sa ale záujemcovia nemohli pozrieť dovnútra. Výhercu súťaže štát zatajil, ale pol roka pred začiatkom predaja kaštieľ prenajal spoločnosti Anar, ktorej majiteľ má aj druhú firmu, úspešnú vo viacerých verejných obstarávaniach firiem z kauzy Babindol,” upozornila Remišová.

Podľa jej slov deň pred voľbami v roku 2016 rezort pôdohospodárstva pod vedením Jahnátka mal podpísať pre túto firmu dotáciu 1,3 milióna eur z tej istej výzvy ako firmám z kauzy Babindol.

“Podľa zmluvy malo ísť o rekonštrukciu kaštieľa v Nitrianskych Hrnčiarovciach, ktorý ale dodnes vlastní štát, pretože predaj sa po voľbách zastavil. Pán Jahnátek teda pridelil dotáciu súkromnej firme na rekonštrukciu kaštieľa, ktorý vlastnil štát, dokonca jeho vlastný rezort. Firma tak mala obrovskú dotáciu od štátu, ale nemala budovu,” hovorí Remišová.

Hnutie však tvrdí, že aj súčasné vedenie ministerstva pokračuje v “šľapajach Jahnátka”. “V lete minulého roka rezort pod vedením ministerky Gabriely Matečnej podpísal s firmou dodatok, podľa ktorého môže namiesto kaštieľa v Nitrianskych Hrnčiarovciach rekonštruovať iný kaštieľ, bývalú školu v prírode, v obci Veľký Ďur a firma tak môže realizovať úplne iný projekt, ako bol vo výzve vybraný,” tvrdí Remišová.

Rekonštruovaný objekt má pritom vlastniť úplne iná firma, ktorej majiteľom je Peter Brath, ktorý je podľa medializovaných informácií bývalým pracovníkom SBS Bonul.

“Budeme podávať podnety na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) a na Európsky úrad boja proti podvodom (OLAF). Ako je možné, že jednoduchým dodatkom k zmluve sa úplne menili projekty bez riadneho procesu hodnotenia. Budeme žiadať preskúmanie konkrétnych výziev, kontrolu projektov a kontrolu hodnotiaceho procesu,” avizovala Remišová.

Podľa informácií z centrálneho registra zmlúv bolo podľa hnutia 11 firmám, blízkym podnikateľom z Babindolu, od roku 2015 schválených takmer 37 miliónov eur. V rámci jedinej výzvy získalo 10 firiem tesne pred alebo po voľbách dokopy 14 miliónov eur, čo je 20 % z rozpočtu celej výzvy.

Poslanci hnutia vyzývajú aj Ľubomíra Jahnátka, aby sa vzdal funkcie šéfa regulačného úradu. Ten však už minulý týždeň obvinenia OĽaNO odmietol.

“Predseda ÚRSO dôrazne odmieta obvinenia a výhovorky ministerstva pôdohospodárstva, ktoré má už dva roky nové vedenie a namiesto výhovoriek by tak malo radšej začať konať, navyše keď samo podľa medializovaných informácií ešte pred dvoma mesiacmi schválilo dotácie pre firmy v Babindole vo výške 6,5 milióna eur,” reagoval hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: nitrianskehrnciarovce.sk - kaštieľ, ktorý vlastní štátny podnik Národné výstavisko.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments