Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Matečná: Riso je ukážkou, ako dať ovociu pridanú hodnotu

Matečná: Riso je ukážkou, ako dať ovociu pridanú hodnotu
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Rimavskosobotská konzerváreň Riso-R je príkladom, ako dávať nášmu doma vypestovanému ovociu pridanú hodnotu priamo vo vlastnej krajine. Po pondelkovej návšteve výrobných priestorov firmy a diskusii s jej vedením o budúcich plánoch to uviedla podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (nom. SNS).

„Je to podnik s tradičnou výrobou džemov, navyše v lokalite, kde je problém so zamestnanosťou a priemyslom. Čo je pozitívne na tejto spoločnosti, že je to rodinná firma, ktorá má pokračovateľov. Sú tu v manažmente zastúpené dve generácie, ktoré robia nielen ekonómiu, ale aj obchod a technológiu,“ zdôraznila ministerka.

Podotkla tiež, že spoločnosť má novú edíciu výrobkov, vhodných pre zdravý životný štýl. 

„Nemôžu sa nazývať džemami, pretože legislatíva to neumožňuje, takže sa označujú ako ovocné nátierky. Sú čisto z ovocia, vôbec neobsahujú pridaný biely cukor,“ dodala Matečná.

Podľa slov obchodného riaditeľa firmy Riso-R Michala Demetera sa snažia ovocie na spracovanie nakupovať predovšetkým na Slovensku. 

„Väčšinou tvorí 80 percent našej produkcie. Posledný rok však bol slabší, takže sme museli aj niečo doviezť zo zahraničia,“ povedal.

Spoločnosť Riso-R zamestnáva mimo sezóny približne 30 ľudí, počas sezóny ich počet stúpa k 50. Svoju produkciu umiestňuje predovšetkým na domácom trhu, ale exportuje i do okolitých krajín. Vznikla v roku 2005 a nadviazala na tradíciu bývalej rimavskosobotskej konzervárne, založenej v roku 1902.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments