Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z ekonomiky

Ovládne Bayer štvrtinu svetového trhu osív a pesticídov?

Ovládne Bayer štvrtinu svetového trhu osív a pesticídov?
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Nemecký chemický a farmaceutický koncern Bayer zrejme získa súhlas Európskej komisie k prevzatiu americkej biotechnologickej spoločnosti Monsanto za 62,5 miliardy dolárov. S odkazom na svoje zdroje to dnes (28.2.2018) uviedla agentúra Reuters.

Monsanto je najväčším svetovým producentom osív. Spojením s Bayerom by tak vznikol najväčší dodávateľ produktov pre poľnohospodársku výrobu na svete, ktorý ovládne viac ako štvrtinu svetového trhu osív a pesticídov.

Aby si Bayer zaistil od protimonopolných úradov povolenie k prevzatiu Monsanta, už skôr sľúbil, že predá časť svojej divízie Crop Science. Tá sa zaoberá produkciou herbicídov a semien a Bayer ju za 5,9 miliardy eur ponúkol nemeckej skupine BASF. Dnes Bayer uviedol, že predá tiež aktivity v oblasti produkcie zeleninových semien.

Ak sa spojenie uskutoční, pôjde o najväčšiu zahraničnú akvizíciu, akú kedy uskutočnila nemecká firma. Európska komisia by mala o návrhu rozhodnúť do 5. apríla 2018.

Bayer oznámil za štvrtý štvrťrok medziročný pokles tržieb na 8,6 miliardy eur z predchádzajúcich 8,8 miliardy eur. Celoročné tržby zostali prakticky bez zmeny na 35 -miliardách eur. Štvrťročný zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBIDTA) sa znížil o 1,3 percenta na 1,8 miliardy eur.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments