Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Stanovisko ASYF k aktuálnemu dianiu na Slovensku

Stanovisko ASYF k aktuálnemu dianiu na Slovensku
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Združenie mladých farmárov na Slovensku – ASYF, s veľkým znepokojením sleduje aktuálne dianie ohľadom úkladnej vraždy novinára a jeho partnerky. V poslednom článku, ktorý pán Kuciak už nestihol dokončiť, evidentne poukazuje na prepojenosť finančných skupín a talianskej mafie, ktoré siahajú do najvyšších kruhov Slovenskej politiky a taktiež poľnohospodárskeho sektora.

Už dlhodobo poukazujeme na nesprávne smerovanie slovenského poľnohospodárstva, za čo sme aj terčom kritiky hlavne u veľkých poľnohospodárov. Predovšetkým projektové podpory v rámci Programu rozvoja vidieka sú cez účelovo nastavené výzvy umelo smerované len pre „určité kategórie subjektov“, ktoré takto získavajú konkurenčné výhody oproti malým a začínajúcim farmárom.

Takýto postup určite neslúži na rozvoj vidieka, skôr smeruje k jeho zániku a vyľudňovaniu! Umelo sú uprednostňované hlavne veľké podniky. Žiaľ posledné kroky terajšieho vedenia ministerstva a PPA smerujú k zachovaniu tohto trendu v systéme podpory slovenského poľnohospodárstva.

Taktiež aktuálne dianie v zákonoch o pôde (náhradné pozemky, nájom pôdy, prednostné práva užívania) zabraňujú vlastníkom pôdy, mladým, malým a rodinným poľnohospodárom dostať sa k  najdôležitejšiemu výrobnému prostriedku – pôde. Silný tlak záujmových skupín ľudí, ktorí v poľnohospodárstve vidia len biznis sme pociťovali aj na okrúhlych stoloch a rozporových konaniach k zákonom 330/1991, 140/2014 a 504/2003.

Dlhodobo apelujeme na skutočnosť, že problematika generačnej výmeny na Slovensku v oblasti poľnohospodárstva je dlhodobo podceňovaná. Toto nám potvrdzuje aj samotná problematika historicky prvej výzvy na podporu mladých farmárov, z podopatrenia 6.1 PRV SR 2014 – 2020, ktorá bola vyhlásená ešte v roku 2015. Z celkového počtu 2029 uchádzačov o túto podporu bolo vybratých 500 farmárov. Týchto 500 farmárov stále čaká na vyplatenie finančnej podpory, ktorá je potrebná na štart.

Pri tvrdení, že peniaze nesmerujú na rozvoj vidieka poukazujeme aj na výzvu pre podporu malých poľnohospodárov v rámci podopatrenia 6.3 PRV SR 2014 – 2020, v rámci ktorej za celé programové obdobie bude podporených maximálne 330 podnikov. Pri počte 20 000 fariem na Slovensku to považujeme za úplný výsmech do očí malým farmárom, nehovoriac o tom, že podmienky zapojenia sa do tejto výzvy sú až nereálne.

Vítame rozhodnutia Európskej komisie a eurokomisára Günthera Oettingera, ohľadom medializovaných informácií, že preveria finančné toky eurofondov do Slovenského poľnohospodárstva. Je nevyhnutné uistiť nielen poľnohospodársku verejnosť, že všetky podpory prichádzajúce z Bruselu na rozvoj vidieka a trvalú udržateľnosť slúžia na tento cieľ.

Viaceré slovenské poľnohospodárske samosprávy sú rovnakého názoru ako aj my, že žiaľ neexistuje obmedzenie výšky priamych platieb, nakoľko veľké poľnohospodárske firmy špekulatívne rozpisujú majetky a poľnohospodársku pôdu na drobné firmy a tým pádom obídu aj prípadné nepriaznivé dopady plánovaného stropovania po roku 2020 a popritom nevytvárajú žiadnu pridanú hodnotu, práve naopak, odvetvie akumuluje a priťahuje finančné špekulácie.

Autor článku: Milan Jurky - predseda Združenia mladých farmárov na Slovensku - ASYF
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
9 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
2. marec 2018 21:56

Som veľmi zvedavý čo prinesie preverenie finančných tokov eurofondov do Slovenského poľnohospodárstva EK. Ale určite sa nič závažné nezistí ako na začiatku terajšej SPP. Keď sa peniažky z druhého piliera podozrivo rýchlo minuli prečo nám mala byť pozastavená SPP. Pán Jurky mať tak šťastie tých pánov pri rýchlom vybavovaní požiadaviek… Celý komentár »

Priemer
Priemer
3. marec 2018 12:24

Ako nič v zlom všetci na Slovensku vedia že cela podpora mladým farmárom 50000€ je podvod ktorý asyf kryje. Vopred ospravedlnenie tým par desiatkam skutočných mladých farmárov ktorý to myslia naozaj. Každému druzstvu kontrolujú aj počty klincov na stavbe a nebodaj aj ich váhu. Tu dostanú 50000€/10000€ keš dopredu bez… Celý komentár »

jm
jm
3. marec 2018 15:27

Asi sa prerátali na PPA lebo ten chudák mladý farmár im nedal všimné ako je to zabehnuté pri výzvach a tak na odplatu sa bude môcť aj rozlúčiť z akou koľvek podporou. V minulom roku pán Jurky upozorňoval aby MF nepodpisovali zmluvy lebo peniaze nestihnú minúť do konca roka z… Celý komentár »

ccm
ccm
3. marec 2018 23:20

Mladí farmári? To je len politický marketing Matečnej a gorily Galovej.

Ľudovít Dubovský
Ľudovít Dubovský
4. marec 2018 21:20

Vážený pán Priemer – je to Váš osobný názor, zverejnite potom aj mená tých čo si kúpia to auto – nech sa dozvieme mená tých špekulantov. Že to ASYF kryje a čo pod tým myslíte? To že dožadovalo PPA aby zverejnila počty bodov, to že sa snaží pomôcť každému kto… Celý komentár »

agrarnik zHN
agrarnik zHN
5. marec 2018 9:22

ASYF sa dostal do patovej situácie vďaka Lucii Gallovej antropologičke a manipulátorke s prvkami exibicionizmu. S Zmatečnou si sadli lebo obe sa venujú foteniu a spolu poľnohospodárstvu nerozumejú. Žiaľ Gallová to urobila precizne nakoľko je financovaná 3 sektorom na rozdiel od ministerky, ktorá sa má na čo tešiť. Je mi… Celý komentár »

Priemer
Priemer
5. marec 2018 11:06

Ak Vám to pán Dubovský pomôže v adresnosti odpovede volajte má Jozef Priemer. Úmyslom m ojej reakcie nebolo kritizovať vec mladých farmárov ale spôsob akým sa to robí. A vaša reakcia len odráža nepochopenie – píšete čo musí mladý farmár splniť za podporu. Ale ja som písal ako to o… Celý komentár »

Anonym
Anonym
7. marec 2018 20:12

Mlady farmar nula financne skupiny a oligarchovia (Babindol atd)maju navrch!!!!!!!

Ľudovít Dubovský
Ľudovít Dubovský
12. marec 2018 22:19

Ak niekto urobil podvod na mladých farmárov je to riadiaci orgán Programu rozvoja vidieka SR spolu s Európskou komisiou, ktorí podmienky a definíciu na mladého farmára vytvorili. Dnes v právnej úprave Slovenskej Republiky platia minimálne dve definície mladého farmára. ASYF od začiatku požadoval starú definíciu mladého farmára zachovať, a to… Celý komentár »