Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Aj poľnohospodári majú svoju knižnicu

Aj poľnohospodári majú svoju knižnicu
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Sídli na Agroinštitúte v Nitre a vďaka spolupráci s depozitnou knižnicou Medzinárodnej organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) má aj unikátne postavenie v rámci všetkých slovenských knižníc.

„Táto organizácia je vlastne najväčšou agentúrou v systéme OSN a Slovensko ako členská organizácia FAO má povinnosť, ale zároveň aj tú výsadu, zhromažďovať a využívať všetky publikácie a informačné zdroje tejto medzinárodnej organizácie,“ vysvetlila riaditeľka Agroinštitútu Mária Debrecéniová, podľa ktorej tieto úlohy plní práve knižnica zriadená na Agroinštitúte. Tá funguje už od roku 1994 a s medzinárodnou organizáciou FAO spolupracuje už od svojho zriadenia.

„Celková depozitná zbierka našej knižnice je okolo 2400 publikácií, ale unikátnymi sú najmä pridané služby knižnice, pretože je priamo napojená na informačný systém FAO. Máme teda možnosť dostať sa do všetkých informačných zdrojov tejto organizácie a sprostredkovať to používateľom na území Slovenska ako členskej krajiny FAO,“ dodala Debrecéniová.

Knižnica sa tak môže dostať do katalógov Lubinovej knižnice v Ríme, ktorá je druhou najväčšou poľnohospodárskou knižnicou na svete a obsahuje asi pol milióna knižničných jednotiek, väčšinu v elektronickej forme. Zároveň je nitrianska knižnica aj súčasťou medzinárodnej siete poľnohospodárskych knižníc Aglinet, v rámci ktorej sa sprostredkováva výmena publikácií, nielen FAO literatúry, ale vôbec všetkej literatúry z členských knižníc medzinárodnej siete.

„Témy, ktorým sa jednotlivé knižničné zdroje venujú sú v tom najširšom spektre tém, aké sa v poľnohospodárstve vyskytujú, čiže rastlinná a živočíšna výroba, lesníctvo, ale aj rozvoj vidieka. Veľmi dobre sú spracované a prístupné aj štatistiky FAO, ale aj tzv. vlajkové publikácie FAO, ktoré dávajú prehľad o stave poľnohospodárstva, lesníctva, rybárstva, ale napríklad aj stave výživy vo svete. Sú to väčšinou publikácie, ktoré sa venujú globálnym problémom, ale aj problémom v jednotlivých členských krajinách. Veľmi silné zdroje sú aj v otázke riešenia problémov v oblasti poľnohospodárstva v rozvojových krajinách, pre ktoré sa prioritne poskytuje pomoc aj v oblasti informačných služieb ostatných členských krajín FAO,“ uviedla Mária Debrecéniová.

Špeciálna poľnohospodárska knižnica Agroinštitútu sa zapojila aj do aktuálne prebiehajúceho týždňa slovenských knižníc, počas ktorého napríklad odpúšťa svojim čitateľom sankčné poplatky, ale tiež poskytuje vstup a zápis do knižnice novým čitateľom bez poplatku. Spoločne s knižnicou SPU tiež počas tohto týždňa vystavuje najnovšie publikácie Medzinárodnej organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo FAO.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Nasledujúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
G.S.
G.S.
8. marec 2018 11:13

Takže aby som si niečo odtiaľ zapožičal, tak mám cestovať 500km do Nitry? Lebo ak nie som študent a občan z blízkeho okolia, tak elektronicky si knihu nepožičiam. Tak na kieho mi je takáto knižnica pre pár vyvolených? Lebo na ich stránke nevidím žiadnu inú možnosť . Elektronizácia kníh je… Celý komentár »