Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Proti zákonu protestovalo asi 180 roľníkov na traktoroch

Proti zákonu protestovalo asi 180 roľníkov na traktoroch
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Približne 180 roľníkov na traktoroch sa zúčastnilo štvrtkového sprievodu z Medveďova do Šamorína, ktorým protestovali proti novele zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov. Ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej (nominantka SNS) zároveň chcú odovzdať list so svojimi požiadavkami.

„Treba povedať, že keď sa to začalo organizovať, tak bolo 50 farmárov, ktorí sa so svojimi traktormi chceli zúčastniť sprievodu, a teraz je tam nad 180 farmárov a nie len z regiónu Žitný ostrov, ale sú tam z Galanty, zo Šale, od Nitry, Nových Zámkov a Komárna,“ povedala pre TASR predsedníčka Agrárnej komory Slovenska Helena Patasiová.

Protestujúci farmári v liste žiadajú od ministerky pôdohospodárstva, aby sa pri vymeraní podielov, podielových spoluvlastníkov zrušil súhlas nadpolovičnej väčšiny vlastníkov a to tak, aby „povinnosť súhlasu nadpolovičnej väčšiny vlastníkov pri vymeraní podielov podielových spoluvlastníkov bola pre účely zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov (504/2003 Z.z.) v znení neskorších predpisov zrušená.“ Farmári v tejto súvislosti poznamenávajú, že sú vlastníci, ktorí majú desaťročie problémy dostať sa ku svojim pozemkom.

foto: TASR – Protest poľnohospodárov zo dňa 8.3.2018. 

Ďalšou požiadavkou protestujúcich farmárov je „ponechať súčasné užívacie pomery náhradných pozemkov, ktoré boli vytýčené za pôvodné pozemky do schválenia pozemkových úprav,“ nakoľko podľa nich zákon o nájme poľnohospodárskych pozemkov vyvoláva obrovskú neistotu u zodpovedne hospodáriacich aktívnych farmárov. Navrhujú uplatňovať systém fungujúci v rokoch 1992 až 2007, keď celú evidenciu náhradných pozemkov garantoval štát.

Ministerka Matečná za účasti riaditeľa pozemkového odboru MPRV SR Andreja Vašeka 15. decembra 2017 okrem iného informovala, že ak náhradní užívatelia pozemkov spĺňajú zákonom stanovené kritériá a majú záujem náhradné pozemky užívať aj do budúcnosti, musia podať najneskôr do 28. februára 2018 na príslušný okresný úrad návrh na začatie konania o vydaní rozhodnutia o vzniku podnájomného vzťahu k doterajšiemu náhradnému pozemku. Ak tak neurobia, stratia možnosť tieto poľnohospodárske pozemky využívať, nakoľko 31. decembra 2018 stratia platnosť všetky rozhodnutia, ktorými im pozemky do náhradného užívania boli v minulosti vyčlenené.

Poznámka poľnoinfo.sk: Na základe diskusie bola do článku pridaná (17:05) aktuálna fotografia z protestného sprievodu 180 poľnohospodárov na slovenských traktoroch. 

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
14 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Abrakadabra
Abrakadabra
8. marec 2018 15:52

No 180 farmárov … s nemeckými nápismi na traktoroch alebo len v hlave?

no name
no name
8. marec 2018 16:04

toto sú „novinári“ sú natoľko lenivý, že ani fotku nevedia spraviť z aktuálnej akcie. Asi preto, že nie je pekné počasie. Písať o nej ale budú(či aj to preberú z Nemecka) určite odborne, fundovane a budú pozitívne vplývať na verejnú mienku.(napr. mňa vytočili už fotkou)

RSKS
RSKS
9. marec 2018 9:42

pani Patasiová to pekne napísala na úvod… Keby sa to konalo na viacerých miestach na slovensku, bolo by tam aj 500, 600 strojov, možno aj viac.

adriana
adriana
9. marec 2018 11:01

Išli by sme aj my. Sme z okolia Košíc. Roľníkom, ktorí protestovali patrí naša podpora a vďaka.

Abrakadabra
Abrakadabra
9. marec 2018 12:15

Myslím, že v tomto prípade sa protestujúci mýlia lebo kvoli náhradnému užívaniu vo vedľajšom dôsledku ich prípadného úspechu poškodia poľnohospodárov viac ako čokoľvek iné… a to aj tých malých… treba rozmýšlať do dôsledku. Je strašná škoda že komory nerozmýšlajú aj o krok dopredu, vidia ušľachtilý ciel ale podobne ako ministerský… Celý komentár »

aksds@aksds.sk
aksds@aksds.sk
9. marec 2018 15:05

Musím zareagovať na vyjadrenie „Abrakadabra“. Veľmi rada prijímame vaše myslenie krok dopredu, dajte návrh a ak je super tak istotne si to osvojíme, ale kritizovať bez “ ušľachtilého cieľa“ ako píšete, to nemá zmysel. Škoda, že sa zakrývate, ale asi máte na to dôvod Rada sa s Vami spojím na… Celý komentár »

realista
realista
9. marec 2018 17:21

dve otázky: pre p. Patasiovú –> Kde je zverejnený zoznam požiadaviek ? pre p. Semančíka –> členovia SPPK nemajú žiadny traktor ?

aksds@aksds.sk
aksds@aksds.sk
9. marec 2018 18:36

1/ Pri vymeraní podielov, podielových spoluvlastníkov, žiadame zrušenie súhlasu nadpolovičnej väčšiny vlastníkov tzn. „ upraviť výnimku z § 139 ods.2 Občianskeho zákonníka a to tak, aby povinnosť súhlasu nadpolovičnej väčšiny vlastníkov pri vymeraní podielov podielových spoluvlastníkov bola pre účely zákona 504/2003 Z.z. v znení neskorších predpisov z r u š… Celý komentár »

realista
realista
9. marec 2018 20:17

Re aksds Ďakujem za odpoveď —> v stredu bol na programe pre zmenu katastrálny zákon….

G.S.
G.S.
10. marec 2018 18:50

Tí, ktorí protestovali, majú v užívaní náhradné pozemky na ktoré už nemali nárok. Teda si to majú riešiť výzvou na uzavretie podnájomnej zmluvy znova na tých istých pozemkoch. So zrušením tej stupídnej podmienky súhlasu nadpolovičnej väčšiny spoluvlastníkov plne súhlasím. Tam kde je pôda veľmi rozdrobená, môže takto na pár árov… Celý komentár »

ld
ld
11. marec 2018 11:50

Chyba bola, keď sa prijímala novela 330/1991 Z.z. , ktorá zakomponovala §42 i Rozhodnutie o schválení zjednodušeného rozdeľovacieho plánu vykonania urýchleného usporiadania vlastníckych a užívacích pomerov stráca platnosť dňom nadobudnutia právoplatnosti uznesenia súdu o začatí konkurzného konania57) na majetok poľnohospodárskeho podniku, na ktorý sa vzťahoval zákonný nájom podľa osobitného predpisu,13)… Celý komentár »

realista
realista
11. marec 2018 12:02

celkove k celému „cirkusu“ – podľa mňa je tolen dôkaz pohľadu nie vlády, ale vysokých štátnych úradníkov (lebo tí sú tu na to, aby pripravovali riešenie problémov) na riešenie stavu, ktorý spôsobil š t á t – v zmysle hesla občania sú tu pre štát a nie štát pre občanov… Celý komentár »

G.S.
G.S.
12. marec 2018 9:55

Realista – projekt jednoduchých pozemkových úprav na také 2 ha by priamo teba teraz stál aj 10-12000 €. Takto to dopracovali. Je to len pre zbohatlíkov a veľkých investorov

realista
realista
12. marec 2018 14:09

pre G.S. – a preto to už dávno mal riešiť a financovať štát cez malé pozemkové úpravy za peniaze z eurofondov a štátneho rozpočtu… teraz toto riešenie, proti čomu sa aj protestuje, v podstate musí zaplatiť agropodnikateľ a aj tak ostane v právnej neistote či niekto niečo nové nevymyslí….