Zadajte hľadaný výraz

Živočíšna výroba Zo sveta

V Nemecku chcú znížiť predaj mäsa z dovozu

Nemecký roľnícky zväz navrhuje pridávať na balíčky v supermarketoch nové informácie. Budú uvádzať údaje o tom, v akom prostredí a podmienkach žili ošípané počas výkrmu. „Tým chceme posilniť našu transparentnosť a zvýšiť dôveru,“ uviedol šéf zväzu Joachim Rukwied. Dodal, že spotrebiteľ sa má sám rozhodnúť, ktorý produkt si kúpi.

Na štítku je niektorý z údajov. Číslo jeden znamená, že ošípaná bola v štandardnom prostredí, ktoré vyhovovalo nemeckému zákonu o chove zvierat. Číslo 2 informuje, že sa nachádzala v prostredí s vyšším štandardom. Napríklad mala viac priestoru na pohyb. Číslo 3 označuje prémiové chovné podmienky. Napríklad ošípaná mohla vychádzať do voľného priestoru pred výkrmňou. Ak by bola na štítku nula, tak ju držali v podmienkach, ktoré nespĺňali ani jednu z požiadaviek uvedených v nemeckom zákone o podmienkach chovu ošípaných.

Rukwied si od nových údajov na balíčkoch mäsa sľubuje, že zákazníci budú viac kupovať mäso zvierat, ktoré žili v lepších podmienkach. Uviedol, že „to by malo otvoriť nové perspektívy pre poľnohospodárstvo“.

Nová nemecká vláda má v koaličnej dohode úlohu zaviesť štátnu etiketu pre mäso zvierat chovaných v lepších podmienkach. 

Od roku 2015 v Nemecku už existuje Initiative Tierwohl (Iniciatíva blahobyt zvierat). Ňou sa z osobitného fondu honorujú zvýšené dobrovoľné výkony chovateľov. Do fondu prispievajú obchodné reťazce.

Rukwied pokladá nové opatrenia a ocenenia za významné pre podporu domácich producentov mäsa. Jeho predaj v krajine od roku 2010 totiž významne klesol. Z pultov obchodov ho vytláčal import.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Predchádzajúci článok
Nasledujúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
pavolh
pavolh
12. marec 2018 7:28

tak tu vidime kde sme riesime druhotriedne potraviny nemci nadstandard svin o boze ratuj nas.