Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Taliani spájaní s mafiou dostali takmer 68 miliónov

Taliani spájaní s mafiou dostali takmer 68 miliónov
insert_photoTASR

Ministerstvo pôdohospodárstva a platobná agentúra zrušili embargo súvisiace s talianskymi firmami na východe Slovenska. Informoval o tom agrorezort s tým, že ukončenie embarga umožnili orgány činné v trestnom konaní.

“Bezodkladne, ako nám to orgány činné v trestnom konaní umožnili, rozhodli sme sa poskytnúť médiám komplexné informácie o poľnohospodárskych podporách vyplatených talianskym firmám pôsobiacim na východnom Slovensku. Zozbierali sme údaje o všetkých druhoch vyplatených podpôr od vzniku PPA v roku 2004. Dávame ich k dispozícii investigatívnym tímom novinárov,” priblížila Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (nominantka SNS) s tým, že transparentnosť je prioritou agrorezortu. PPA po nástupe nového vedenia zverejňuje informácie aj nad rámec zákona, skonštatovalo ministerstvo.

Podľa informácií, ktoré v piatok zverejnil portál aktuality.sk, firmy Talianov, ktorí sú spájaní mafiánskou skupinou ‘Ndrangheta, dostali od roku 2004 od PPA dotácie za takmer 68 miliónov eur.

“Najviac dotačných peňazí dostali firmy Diega Rodu, ktorý je podľa reportéra talianskeho denníka La Reppublica Giuliana Foschiniho priamo z rodiny, ktorá je súčasťou mafie. Z 22 firiem, previazaných priamo na Rodu, Antonina Vadalu a ich rodinných príslušníkov, figuroval alebo figuruje Roda v trinástich,” informuje webový portál aktuality.sk.

V spoločnostiach, v ktorých figuruje Roda bolo podľa denníka SME vyplatených od roku 2004 až po súčasnosť štát viac ako 55 miliónov eur.

“Najvyššia suma pomoci putovala spoločnosti Agrokomplex Humenné, a to za viac ako 10,8 milióna eur,” informuje denník SME.

Roda vo firme už nefiguruje, v roku 2016 ju previedol na svoju dcéru Elisabettu Roda a ďalšiu príbuznú Danielu Valentinu Roda. Elisabetta Roda je podľa SME manželkou Antonina Vadalu.

Vadala je momentálne vo väzbe a čaká na vydanie do Talianska, kde je trestne stíhaný za pašovanie kokaínu v celkovej hodnote 30 miliónov eur a pranie špinavých peňazí.

Informačné embargo na údaje, ktoré môžu súvisieť s prípadom vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, zaviedol agrorezort na základe súčinnosti s orgánmi činnými v trestnom konaní 28. februára. Rezort tak nemohol poskytovať informácie ani v tejto súvislosti reagovať na vyjadrenia politikov v médiách.

“Verejnosť má právo na kontrolu financií vynakladaných štátom. Naším cieľom je plná digitalizácia PPA. Všetky informácie tak budú nielen plne dosledovateľné, ale zrýchlia sa aj procesy a vyplácanie podpôr a verejnosť bude mať o poskytnutých podporách prehľad,” zdôraznil Juraj Kožuch, generálny riaditeľ PPA.

Autor článku: poľnoinfo.sk podľa TASR, SME a aktuality.sk
Zdroj obrázku: TASR

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
17. marec 2018 16:20

Bral by som tento článok vážne keby táto partia talianov bola jediná ktorá dostala niekoľko desiatok miliónov . Skúste vydať rebríček prvej päťdesiatky firiem ktoré poberali podobným spôsobom podporu z Eurofondov .Napíšte názov firmy a výšku podpori.Veď ľudia majú právo vedieť kam odchádzajú peniaze pre poľnohospodárov. Potom by som uznal… Celý komentár »

Realista
Realista
17. marec 2018 18:30

Vsak to ze nas ludia hadzu do jedneho vreca ze ako nam je fajn ze dostavame dotacie,eurofondy len realne kolko realnych farmarov ich dostava na to by som bol zvedavy

Igor malúšik
Igor malúšik
18. marec 2018 7:51

Pani Matečná,toho času bez funkcie,bude mi stačiť,keď zverejníte ako dopadol audit hospodárenia “…národného výstaviska Agrokomplex…” po riaditeľovaní Vášho nominanta za stranu SNS. -bude mi stačiť,keď zverejníte výsledky kontrôl akcie “Babindol” -bude mi stačiť,keď zverejníte akým spôsobom sa nadobúdala pôda “pod fotovoltaické elektrárne -bude mi stačiť,keď zverejníte o koľko peňazí ste… Celý komentár »