Zadajte hľadaný výraz

Európska únia Z ekonomiky

Prioritou je dorovnanie rozdielov priamych platieb

Prioritou je dorovnanie rozdielov priamych platieb
insert_photoarchív poľnoinfo.sk a facebook MPRV

Dorovnanie výšky priamych platieb pre poľnohospodárov bolo prioritou, ktorú prezentovala vicepremiérka a šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) na Rade EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov. Nosnou témou zasadnutia bola diskusia o budúcnosti potravinárstva a poľnohospodárstva.

Ministri poľnohospodárstva EÚ napokon spoločnú jednomyseľnú pozíciu nenašli. Dôvodom boli rozdielne názory na konvergenciu platieb. Informovalo o tom MPRV SR.

“Téma, o ktorej sme diskutovali, je pre budúcnosť slovenského poľnohospodárstva mimoriadne dôležitá. Spravodlivé financovanie je základným predpokladom pre posilnenie konkurencieschopnosti fariem, podporu lokálnej produkcie a celkovému posilneniu vnútorného trhu. Pre Slovensko je úplnou prioritou dorovnanie rozdielov priamych platieb, a to prostredníctvom mechanizmu urýchlenej konvergencie. Súčasná úroveň priamych platieb sa pre jednotlivé členské štáty líši, čím sú krajiny s podpriemernou výškou priamych platieb na hektár značne znevýhodnené. Slovensko je na úrovni 78 % pod priemerom EÚ,” uviedla Matečná.

Podľa nej občania Slovenska po štrnástich rokoch v EÚ očakávajú rovnaké podmienky pre všetky členské krajiny.

“Keďže do záverov Rady EÚ nebola premietnutá naša zásadná požiadavka, a tou bolo vyrovnanie priamych platieb, tento dokument sme nemohli podporiť,” vysvetlila šéfka slovenského agrorezortu. Slovensko hlasovalo “proti” spolu s Poľskom, Litvou, Lotyšskom, Estónskom.

MPRV pripomenulo, že dokument o budúcnosti Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ po roku 2020 predstavila Európska komisia (EK) minulý rok. Hovorí o zachovaní prvého piliera, ale aj o podpore inovácií a digitalizácie, spravodlivej podpore príjmov, starostlivosti o životné prostredie, ako aj o posilnení sociálno-ekonomickej štruktúry vidieckych oblastí. 

“Diskusie k Spoločnej poľnohospodárskej politike po roku 2020 sú už v plnom prúde. Momentálne je najočakávanejším dokumentom návrh podoby viacročného finančného rámca, ktorý by mal byť predložený už začiatkom mája. Následne EK v priebehu leta predstaví legislatívne návrhy pre poľnohospodársku politiku,” dodalo MPRV.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk a facebook MPRV

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
22. marec 2018 13:55

Toto uz pocuvam 10 rokov a stale je to rovnako. Btw mal by sa urobit poriadok aj PPA a kazdy ziadatel by mal dolozit vsetky doklady o najme a vlastnictve. Nieze si hospodarim, kde sa mi zachce. Ja ked som prvykrat podavala ziadost o priame platby a doniesla aj LV… Celý komentár »

Václav
Václav
23. marec 2018 20:13

Regionálny riaditeľ predsa upozorňoval na to, že poberajú dotácie na pôdu, ktorú nemajú ani v prenájme, nieto aby ju vlastnili. Márne, peniaze na účty im tiekli ďalej. A o to tu vlastne ide. Zato reagovali podráždene, keď si chcel postupovať tak, ako treba.

Zdenko Horvath
Zdenko Horvath
26. marec 2018 17:40

Neviem o čom sa tu hovorí posledné roky. Žiadne priame platby dorovnávať netreba. Slovensko dostáva viac peňazí ako Nemecko, len sú už minuté v II. pilieri. Problém je v národnom dofinancovaní. Podpora 1 mil. EUR z národných zdrojov je výsmech do tváre slovenských farmárov. Česi prispievajú 60x viac svojim farmárom… Celý komentár »

Peter J.
Peter J.
26. marec 2018 17:42

Prečo všetci riešite talianov? Problém je predsa u nás na PPA SR. vždy bol aj bude dokiaľ tam budú tí istí ľudia