Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z ekonomiky

Ťažko poistiteľné riziká sú témou aj v ČR

Ťažko poistiteľné riziká sú témou aj v ČR
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Návrh na vznik Fondu ťažko poistiteľných rizík pre poľnohospodárov bude predložený do vlády najskôr za rok, povedal na Žofínskom fóre minister poľnohospodárstva ČR v demisii Jiří Milek (za ANO). Na návrhu sa teraz podľa ministra začalo pracovať, zišla sa prvá pracovná skupina.

Milek toto systémové opatrenie podporuje, nie je podľa neho ale zatiaľ jasné, či pôjde o samostatnú akciovú spoločnosť, alebo či bude fond spadať pod ministerstvo poľnohospodárstva.

O fonde sa hovorí už desaťročia, ale stále neexistuje. Bývalé vedenie ministerstva chcelo stihnúť schválenie fondu čo najrýchlejšie, mal pôvodne fungovať od roku 2016, potom do volieb, ale ani to sa nestihlo.

Riešením problémov je podľa ministra poverený predseda predstavenstva Podporného a garančného roľníckeho a lesníckeho fondu (PGRLF) Zdeněk Nekula. Do mesiaca by mali podľa Milka byť jasné základné obrysy fondu. Prial by si, aby do neho jedna ku jednej prispievali poľnohospodári a štát. V prípade nadmerných zrážok v období zberu alebo sucha z neho budú poľnohospodári čerpať peniaze. Firmy, ktoré by do fondu neprispeli, by čerpať nesmeli, plánuje Milek.

V súčasnosti štát s oneskorením vypláca peniaze na škody spôsobené napríklad suchom alebo mrazom. Ministerstvo poľnohospodárstva aktuálne oznámilo, že si poľnohospodári budú môcť o odškodnenie za vlaňajšie sucho zažiadať tento rok v druhej polovici júna. Štát sa snaží využiť dáta z projektu Intersucho, aby sa zjednodušila administrácia programu, v ktorom sa majú vyplatiť dve miliardy korún (79 miliónov eur).

Termín bude spoločný pre kŕmne i trhové plodiny.

„Vzhľadom na rozdielne dopady vlaňajšieho sucha na jednotlivé katastre je potrebné pripraviť systém, ktorý umožní zohľadniť dopady na podniky s prihliadnutím na výrazné regionálne dopady sucha. Z toho dôvodu bude príjem žiadostí pre kŕmne aj trhové plodiny realizovaný v období od 18. do 28. júna,“ uviedol úrad.

Peniaze by sa potom mali preplácať na jeseň.

„Termín dokončenia vyplatenia prostriedkov bude závisieť, okrem iného, ​​na počte prijatých žiadostí,“ dodal rezort.

Prezident Agrárnej komory ČR Zdeněk Jandejsek vlani na konci roka navrhol, aby fond ťažko poistiteľných rizík spravovala komora. Milek dnes ČTK povedal, že išlo iba o Jandejskov názor.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Nasledujúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments