Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Zimná paradajka s chuťou leta

Zimná paradajka s chuťou leta
insert_photoFarma Babindol

Sedem odrôd, asi 30 tisíc sadeníc, 150 tisíc odnoží a doslova kilometre popínavých porastov posiatych paradajkami. Aj to sú nové levické skleníky Farmy Babindol. Otvorili ich vlani na jeseň na ploche 5,3 hektára. Odvtedy sa pestovanie rozbehlo naplno.

Spoločnosť začala so zimným pestovaním paradajok v roku 2014, keď otvorili prvý skleník v Babindole. Dosiaľ tam pestuje odrodu Tramezzino, ktorá na slovenskom trhu dosahuje veľké úspechy. Aj preto sa pestovanie rozšírilo a spolu s novými levickými skleníkmi teraz pestovateľská plocha spoločnosti dosahuje asi 7 a pol hektára.

„Vždy keď sa stavia skleník, alebo keď sa rozmýšľa o tom, kde spraviť skleníkové hospodárstvo, hľadá sa zdroj energie. Môžu to byť geotermálne energie, ktoré sú vhodné najmä na letné pestovanie paradajok. Títo pestovatelia si ale nevedia prisvietiť, pretože nemajú svetlo, hoci majú zdroj tepla. Čiže celé leto môžu úspešne pestovať paradajky. Avšak my máme zimné pestovanie paradajok, čiže musíme sa sústrediť na to, aby sme mali svetlo aj teplo. Prišli sme do Levíc, pretože hneď v susedstve skleníkov je firma, ktorá výrába elektrickú a tepelnú energie na báze paroplynového cyklu. Spolu so živinami to tvorí tri základné podmienky pre zimné pestovanie,“ vysvetlil prevádzkový riaditeľ spoločnosti Jozef Porubský. 

Tak ako v Babindole, aj v Leviciach ide o hydroponické pestovanie paradajok. Planty do skleníkov nasadili vlani v auguste do kokosového substrátu. Zber úrody sa začal asi o dva mesiace a potrvá do júla. Rastliny neustále rastú, v skleníkoch sa ťahajú do výšky až 15 metrov.

„Ak teploty klesnú do mínusových hodnôt v skleníku je stabilná teplota 23 stupňov cez deň a dodržiavaná je aj úroveň svetla. S takýmito podmienkami nám rastlina dáva aj v zime krásnu úrodu, v takej istej kvalite, ako v lete,“ vysvetlil Jozef Porubský.

V skleníkoch tak po celý rok panuje letná atmosféra. Okrem tepla a svetla ju pripomínajú aj chrobáky a čmeliaky. Každý z nich plní svoju úlohu.

„Máme tu najvyšší stupeň biologickej ochrany, teda používame rôznych predátorov, ktorí sú schopní likvidovať škodcov. Máme signalizáciu, ktorou robíme kontrolu porastu, a ak sa objavia nejaký škodcovia, tak nasadíme predátorov. Predátor sa rozmnožuje a likviduje škodcov v rôznom štádiu vývoja, najlepšie už v štádiu vajíčka. V každom skleníku je tiež asi 80 úľov s čmeliakmi, resp. čmeliačkami. V jednom úle je ich asi 120 a tým, že sa vlastne starajú o kráľovnú, vylietajú von, opeľujú kvietky a nosia zásobné látky do úľa,“ dodáva prevádzkový riaditeľ farmy.

V levických skleníkoch aj pri opeľovačoch využívajú najmodernejšie technológie. Úle sú totiž riadené wi-fi signálom, ktorý v prípade potreby úľ otvorí alebo zavrie

„Celý tento ekosystém je založený na maximálne ekologickom pestovaní rastlín. To znamená, že životné prostredie je prvoradý faktor, ktorý zohľadňujeme po každej stránke. Čo sa týka kolobehu vody, voda je tu tiež uzavretý systém – zrážková voda z celej plochy skleníka sa zachytáva v lagúne, ktorá sa potom opäť používa na zavlažovanie, samozrejme zmiešava sa s vodou zo studne, aby sme dosiahli optimálne PH,“ uviedol Jozef Porubský.

V levických skleníkoch aktuálne pestujú 7 rôznych odrôd paradajok, ktoré putujú na slovenský trh. Budúcnosť ukáže, či zostanú pri všetkých siedmych, alebo ich počet podľa záujmu spotrebiteľov znížia. Nateraz je o paradajky z Farmy Babindol vysoký záujem a počas zimných mesiacov ponuka nestíha pokrývať dopyt v obchodoch. Spolu dokážu skleníky v Leviciach a Babindole vyprodukovať ročne asi 1 500 ton paradajok. Sezóna sa každoročne končí v júli. Vtedy totiž rastliny zlikvidujú a skompostujú a skleníky sa podrobujú kompletnej dezinfekcii, čím sa pripravia na novú sezónu. Tá štartuje augustovým sadením asi 30 tisíc sadeníc do každého skleníka, ktoré začnú paradajky rodiť v októbri.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: Farma Babindol

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrarnik zHN
agrarnik zHN
26. marec 2018 7:24

Najdrahšie rajčiny v rámci Európy – aj Island produkuje lacnejšie. Skladala sa na to celá slovenská roľnícka obec aby BABINDOL vybudoval toto privátne impérium

Juraj Huba - prevádzkovateľ poľnoinfo
Juraj Huba - prevádzkovateľ poľnoinfo
26. marec 2018 21:54

Dobrý deň, kauza Babindol, ktorú otvoril denník SME a kde veľmi jasne popisuje štruktúru a názvy subjektov nemá nič spoločné s Farmou Babindol. Vyberám zo stanoviska Farmy Babindol na facebooku portálu poľnoinfo.sk „Pekný deň, kauza, ktorú spomínate sa našej Farmy Babindol netýka. Naše majetkové (aj akékoľvek iné) pozadie je úplne… Celý komentár »

agrarnik zHN
agrarnik zHN
27. marec 2018 7:19

Pán Huba ďakujem za upozornenie – keď počujem ,,BABINDOL“ tak to beriem automaticky, že to ovládajú špekulanti. Je len na škodu veci, že tak sprofanovali a pokazili meno tejto malebnej dedinky