Zadajte hľadaný výraz

Živočíšna výroba Zo sveta

Dánsko postaví na hranici s Nemeckom plot

Dánsko postaví na hranici s Nemeckom plot
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Dánsko postaví na hranici s Nemeckom 70 kilometrov dlhý plot, aby sa do krajiny nedostali diviaky nakazené africkým morom ošípaných. Nákaza sa v poslednej dobe rozšírila napríklad medzi diviakmi v Českej republike či Poľsku.

Kodaň sa obáva, že by mor ošípaných mohol ohroziť významný dánsky mäsový priemysel, informovala agentúra Reuters.

V Dánsku zatiaľ nebol zaznamenaný žiadny prípad moru ošípaných, šírenie nákazy vo východnej Európe ale spôsobuje obavy v tejto krajine, ktorá ročne vyváža bravčové mäso za 5,5 miliardy dolárov, uviedla agentúra Reuters.

Africký mor ošípaných nie je pre človeka nebezpečný, ale diviaky a domáce ošípané zabíja. Vakcína proti vírusu nie je dostupná, jedinou ochranou je prevencia.

Dánska vláda uviedla, že keby nákaza v krajine prepukla, znamenalo by to na istú dobu pozastavenie exportu do krajín mimo Európskej únie. Blokovaný by bol aj vývoz do krajín Európskej únie, avšak len z oblastí postihnutých morom ošípaných.

Podľa dánskej vlády africký mor ošípaných postihuje okrem Českej republiky a Poľska tiež Rumunsko, Estónsko, Litvu a Lotyšsko a v poslednej dobe sa choroba čoraz viac približuje k dánskym hraniciam.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrarnik zHN
agrarnik zHN
26. marec 2018 7:26

keby vedeli ako slovenskí politici za posledných 10 rokov z decimovali stavy aj pred nimi by na letiskách a hraniciach vybudovali múr ako D. Trump pred Mexičanmi.