Zadajte hľadaný výraz

Zaujímavosti Zo sveta

Dotácie podmienené členstvom v komore rozdeľujú roľníkov

Dotácie podmienené členstvom v komore rozdeľujú roľníkov
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Čerpanie poľnohospodárskych dotácií iba pod podmienkou členstva v Agrárnej komore ČR rozdeľuje českú poľnohospodársku verejnosť. Myšlienku podporuje minister poľnohospodárstva v demisii Jiří Milek (za ANO), proti sa naopak stavia Asociácia súkromného poľnohospodárstva ČR (ASZ). Milek vidí vzor v Rakúsku, podľa ASZ má byť členstvo v podobných zoskupeniach vždy dobrovoľné a nie vynucované.

Myšlienku napríklad podporil bývalý poslanec a poľnohospodár z Plzeňska zo spoločnosti Milknatur Pavel Šrámek (ANO). Podľa neho je aktuálne v republike 27 poľnohospodárskych organizácií, ich pôsobenie sa tak triešti. Toľko zväzov je podľa neho na tak malú krajinu príliš.

Minister s ním v princípe súhlasí.

„Myslím si, že nejde o žiadny nátlak. Myslím si, že by bolo dobré, aby sme prestali s osočovaním a začali kopírovať úspešné krajiny v okolí,“ povedal na otázku ČTK Milek.

Podľa neho je o tom potrebné rokovať so všetkými mimovládnymi organizáciami.

Podľa tajomníka ASZ Jaroslava Šebka má Rakúsko úplne iný historický vývoj. Navyše iné povinné profesijné komory, ktoré v ČR pôsobia, ako sú právnici alebo lekári, zaisťujú vysokú mieru stavovskej odbornej etiky.

„Tu sa o nič také nejedná,“ uviedol.

Podľa Šebka ide zo strany navrhovateľov o drzosť.

„Žiadna taká organizácia nemôže mať nič zadarmo, ani členov. Musí si ich zaslúžiť svojou prácou, musí sa o nich pobiť, nie že to budú mať automatické. Jednak to k ničomu nepovedie – keď tam členovia nebudú chcieť byť, tak nebudú žiadnym prínosom,“ dodal tajomník.

Jediným cieľom zavedenia povinného členstva je podľa neho zisk pre Agrárnu komoru.

O povinnom členstve v komore hovoril už v lete súčasný komorový prezident Zdeněk Jandejsek. Povinné členstvo chcel navrhnúť aj bývalý prezident komory Jan Veleba v roku 2013. Chcel, aby sa týkalo poľnohospodárov, potravinárov, rybárov a podnikateľov v lesníctve.

Agrárna komora je najväčšou mimovládnou poľnohospodárskou organizáciou. Popri nej v ČR pôsobí napríklad Zväz marginálnych oblastí alebo Českomoravský zväz podnikateľov. Milek na ministerstvo prišiel z postu člena predstavenstva Agrárnej komory.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments