Zadajte hľadaný výraz

Z domova Živočíšna výroba

Kto “ryžuje” na bravčovom?

Kto "ryžuje" na bravčovom?
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Potraviny v Českej republike zdraželi v poslednom štvrťroku minulého roka najviac z celej Európskej únie. Ešte zaujímavejšie zistenie je fakt, že cena bravčového mäsa neustále stúpa. Chovatelia pritom predávajú jatočné ošípané za stále nižšie ceny. Zväz chovateľov ošípaných sa pýta: Kto na zdražení profituje?

Českí chovatelia ošípaných bojujú s veternými mlynmi v podobe lacného dovážaného mäsa. Veľkou ranou bol pre tuzemských poľnohospodárov zákaz dovozu bravčového do Ruska. Jediné, čo drží našich chovateľov nad hladinou, sú dotácie, ktoré však nemôžu byť všeliekom.

Zaujímavé sú fakty, ktoré hovoria jasne. Za posledných deväť mesiacov sa cena, za ktorú sú jatočné ošípané vykupované, znížila z 34 (1,33 eur) na 26 korún (1,02 eur) za kilogram živej váhy. Tento alarmujúci stav by bol azda pochopiteľný, ak by sa adekvátne znížila aj cena mäsa na pultoch našich obchodov. Napodiv k tomu však nedošlo. Ako vyplýva z údajov Českého štatistického úradu, predajná cena bola naopak v rovnakom období navýšená o cca 15 korún (59 centov) za kilogram mäsa.

Niekto by mohol argumentovať, že rozdiel spôsobujú spracovatelia mäsa. Ale ani toto nebude správny smer, ktorým sa vydať pri hľadaní toho, komu za nechtami lipne zisk. Ceny spracovateľov presne kopírujú výkupné ceny ošípaných.

Logicky je teda možná jediná varianta – že rozdiel, ktorý predstavuje cca 23 Kč / kg (0,9 eur/kg), inkasuje maloobchodná sieť: obyčajní ľudia si musia priplatiť a poľnohospodárom ostávajú len oči pre plač. Ako s týmto vývojom situácie bojovať?
Josef Luka, predseda Zväzu chovateľov ošípaných, k téme uvádza:

“Situácia je dlhodobo neúnosná, a to napriek tomu, že naši chovatelia ošípaných držia krok so stále sa sprísňujúcimi predpismi, ktorých realizácia je veľmi nákladná. Do chovov sú investované nemalé finančné prostriedky, a na poľnohospodárov je vyvíjaný stále silnejší tlak zo všetkých strán. Efektivita chovov stúpa, ale napriek tomu má stále väčšina firiem čo robiť, aby sa na trhu vôbec udržala.”

Mohlo by sa zdať, že pomôže zvýšený dopyt po tuzemských potravinách. Áno, skutočne pri výbere potravín dávajú ľudia stále viac prednosť kvalite pred cenou. A to je dôvod, prečo sa zvýšil dopyt po českých potravinách, vrátane bravčového mäsa.

Jediným výsledkom tejto zmeny však bolo navýšenie cien u domáceho mäsa. Hovoríme stále len o mäse na pulte našich obchodov – nie o cene, za ktorú poľnohospodári ošípané na bitúnok predávajú. Pritom sa podiel bravčového mäsa z dovozu, ktorého ceny sú podozrivo nízke, neustále navyšuje.

Českí chovatelia nechcú žiadne privilégiá. Ich chovy sú neustále kontrolované ohľadom dodržiavania welfare (dobré životné podmienky), ochrany životného prostredia, Európskou úniou a nespočetným množstvom ďalších úradov a inštitúcií. Iste si zaslúžia férové ​​ceny, za ktoré budú ich ošípané vykupované, bez toho aby na ich práci profitovali iba maloobchodné reťazce.

Chovatelia preto dúfajú, že sa im prostredníctvom Zväzu chovateľov ošípaných podarí presadiť zákony, ktoré napomôžu narovnať vzťahy medzi výrobcami potravín a maloobchodmi.

Autor článku: JAPA
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jm
jm
29. marec 2018 23:54

Podobný scenár sa odohral aj u nás.