Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Automatizácia práce nás ohrozuje najviac z krajín OECD

Automatizácia práce nás ohrozuje najviac z krajín OECD
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

V rozvinutých ekonomikách je 66 miliónov pracovných miest alebo 1 pracovné miesto zo 6 vysoko ohrozené automatizáciou, uvádza sa v správe Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zverejnenej v utorok (3.4.). Slovensko je v rámci OECD krajinou, kde najviac hrozí strata pracovných miest v dôsledku automatizácie.

Podľa OECD v prípade 14 % pracovných miest existuje 70-% pravdepodobnosť automatizácie. Navyše v prípade ďalších 32 % pracovných miest je veľmi pravdepodobná (50 % až 70 %) výrazná zmena spôsobu vykonávania práce, týkajúca sa podielu robotizácie a zmeny kvalifikácie.

Medzi jednotlivými krajinami OECD existujú výrazné rozdiely. Zatiaľ čo na Slovensku môže byť ľahko automatizovaných až 33 % pracovných miest, v Nórsku len 6 %. Vo všeobecnosti sú ťažšie automatizáciou nahraditeľné pracovné miesta v anglosaských a severských krajinách a Holandsku než v štátoch východnej a južnej Európy, alebo v Nemecku, Čile a Japonsku.

Automatizácia najviac ohrozuje miesta vo výrobnom sektore a poľnohospodárstve. Výrazne automatizovateľné sú však podľa OECD aj niektoré služby. Najväčšiemu riziku straty zamestnania v dôsledku automatizácie sú vystavení ľudia s nízkou kvalifikáciou a mladí ľudia.

Na Slovensku existuje 62-% pravdepodobnosť, že jedno pracovné miesto bude zautomatizované a zrušené. To je najvyššia pravdepodobnosť spomedzi 32 krajín OECD. Za Slovenskom nasledujú Litva a Grécko (po 57 %), Turecko a Čile (po 55 %). Priemer OECD je na úrovni 48 %. Najmenej sú ohrození zamestnanci na Novom Zélande, kde táto pravdepodobnosť je 39 %, nasledujú Nórsko a Fínsko (po 40 %) a USA (41 %). Na porovnanie, v Rakúsku to je 49 % a v Nemecku 54 %.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments