Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Poľnohospodári musia investovať do zavlažovacích zariadení

Poľnohospodári musia investovať do zavlažovacích zariadení
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Poľnohospodári v SR s postupujúcimi klimatickými zmenami musia investovať do zavlažovacích zariadení. Vláda nemôže byť tá, ktorá každý rok rieši vlhko, sucho alebo nejaké iné živly. Uviedla to podpredsedníčka vlády a šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) v reakcii na stanovisko Agrárnej komory Slovenska (AKS) o potrebe riešenia následkov vlaňajšieho sucha.

„My sa budeme určite snažiť s prispením vlády, s prispením poisťovacích inštitúcií, aby sme vytvorili spoločný rizikový fond,“ poznamenala.

Nejde o jednoduchý proces, pretože ide o nepoistiteľné riziká, ktoré nevie dnes poistiť žiadna poisťovňa.

„Komunikácia s poisťovňami je veľmi ťažká, ale určite na tom pracujeme,“ poznamenala agroministerka.

AKS sa pripomenula staronovému zloženiu vlády SR so žiadosťou o pomoc pri riešení škôd spôsobených minuloročným suchom, ktoré dosiahli 19,3 milióna eur. Situácia je podľa AKS pre farmárov likvidačná, žiada preto vládnych predstaviteľov o pomoc.

„U dotknutých farmárov, u 96 poľnohospodárskych subjektov, ktoré majú 2500 zamestnancov, sú škody vyčíslené na 19,3 milióna eur. Títo farmári však nemajú príjmy, naopak, majú odvodové povinnosti voči štátu, ako sú sociálne a zdravotné poistenie za zamestnancov, dane z pozemkov a nehnuteľností, to všetko je vyčíslené na 13 miliónov eur,“ povedala predsedníčka AKS Helena Patasiová.

Podľa Patasiovej do budúcnosti slovenskí poľnohospodári a potravinári združení v Rade poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv naďalej žiadajú na zabezpečenie fungovania agropotravinárskeho sektora v časoch klimatických zmien aj vytvorenie rizikového fondu, ktorý by poskytol potrebnú „náplasť na ranu“ v poľnohospodárstve, ktorú spôsobilo napríklad sucho v roku 2017.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
8 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroslav
Jaroslav
9. apríl 2018 11:28

A načo je nám potom vláda, aby rozdeľovala „svojim blízkym“ eurofondy a dotácie ? Znamená to, že Česi a Poliaci asi nemajú dobrú vládu, keď investujú do melioračných zariadení, investujú do prevencie pred suchom a rovnako aj pred záplavami a odškodňujú svojich farmárov tak, ako to bolo aj v roku… Celý komentár »

G.S.
G.S.
9. apríl 2018 20:04

Jaroslav – a to je tu vláda len nato aby neustále vyrovnávala škody na juhu? Veď sa už konečne upokojte. Máte rovnaké priame platby ako sever ( a to sú peniaze zo severu z ANC presunuté na juh) ale prírodné podmienky máte neporovnateľne lepšie. Beriete väčšinu z fakultatívnych dotácií, ale… Celý komentár »

Martin
Martin
9. apríl 2018 20:31

Sucho bude asi riešiť na Slovensku Dedo Mráz. Idem mu písať list. V ČR Štát vyčlenil 77,4 mil. na vlaňajšie sucho….

Páni sa medzi sebou bijú, a sedliakovi koža praští.

MR
MR
10. apríl 2018 7:35

Pán Jaroslav pochopil by som vašu úvahu keby sa to jednalo iba jedného podnikateľského subjektu, ale týka sa to 96 subjektov!

G.S.
G.S.
10. apríl 2018 18:45

MR – Na Slovensku je okolo 19000 subjektov len v pôdohospodárstve. 96 z nich je absolútne mizivé percento, ktoré neohrozí celý chod výroby potravín. Jednoducho títo skrachujú, pôda tam predsa ostane a prevezme ju niekto iný. Vláda by mala zasahovať, ak je plošne zasiahnutý taký počet subjektov, že by to… Celý komentár »

jm
jm
10. apríl 2018 21:45

Mňa osobne by zaujímalo podľa akého kľúča bolo vybraných práve 96 subjektov. Verím ,že tých postihnutých subjektov bolo omnoho viac. Ale AKS oprášila len nepovšimnutú žiadosť ktorú zaslala predošlej vláde. Tak ako uvádza GS ak by aj AKS bolo vypočutá bolo by to na úkor ostatných nakoľko Vláda SR nedokáže… Celý komentár »

MR
MR
11. apríl 2018 8:12

Na odpoveď GS: to mizivé percento o ktorom rozprávate zamestnáva v prepočte okolo 2500 ľudí, skúste im povedať že ste len mizivé percento keď ich prepustia z práce. Váš výrok je krajne ne-empatický, až by som povedal pohŕdavý.

Juraj Mačaj
Juraj Mačaj
13. apríl 2018 7:27

Ďakujem pani ministerke, že pomenovala riešenie tohoto problému. Poľnohospodári musia investovať do zavlažovacích zariadení. Budeme veľmi pozorne sledovať ako sa nastaví už 3 roky pripravovaná výzva 4.1. závlahy. V roku 2014 sa vláda uzniesla na koncepcii revitalizácie hydromelioračných sústav ale jediné čo sa z tejto koncepcie zrealizovalo je, že Hydromeliorácie… Celý komentár »