Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Sad na Agrokomplexe zachraňujú záhradkári

Sad na Agrokomplexe zachraňujú záhradkári
insert_photoilustračné foto poľnoinfo.sk

Ovocný sad v areáli štátneho podniku Agrokomplex chátral už desiatky rokov. Sú v ňom stovky jabloní, hrušiek, sliviek i liesok, ktoré rokmi prerástla burina a rôzne porasty. V uplynulých mesiacoch sa do jeho záchrany pustil záhradkársky zväz.

„Myšlienka vznikla pred 2 rokmi, keď sme sa rozprávali s riaditeľstvom o tom, že záhradkári a široká verejnosť by mohla upraviť tento sad, ktorý bol 20-30 rokov neupravovaný. Čiže opäť ho obnoviť, dať mu život, aby naštartoval mladé rodivé drevo, aby tie jablone, hrušky a slivky opäť rodili,“ vysvetlil šéf Slovenského záhradkárskeho zväzu Eduard Jakubek.

Asi 200 členov zväzu tak sad už druhý rok čistí a upravuje. Do Nitry dochádzajú z okolia, ale aj od Novych Zámkov, Banskej Bystrice, Trenčína či Prešova. Vlani sa im podarilo dať do poriadku najmä jablkový sad, tento rok práce pokračujú v slivkovom sade.

„Je tu veľa strašne prehustených konárov a teraz keď režeme slivky, tak sú tu aj tŕne, takže opatrne a pomaličky sa snažíme postupne upraviť celý areál. Stromom chceme pomôcť, teda ich presvetlíme, omladíme, predĺžime im životnosť a samozrejme aj bude úroda, respektíve kvalita úrody sa zvýši. Čiže nebude veľký počet malých plodov, bez chuti, keď sú v tieni, ale bude úroda kvalitnejšia. Súčasne majú záhradkári prax, lebo toto vidieť a rezať sa nenaučia na svojich záhradách,“ dodal Jakubek.

Podobne to v sade fungovalo aj v minulosti, keď doň chodili na brigády najmä študenti odborných škôl.

„Sad slúžil napríklad na ukážku počas výstavy Agrokomplex, a potom sa z neho ovocie odovzdávalo pre družiny. Chodili sem aj školy, strihali stromy a deti mali prax, ale to sa už dávno skončilo. Školy už nerobia tieto praxe a štátny podnik nemá ľudí na údržbu takých veľkých plôch. Preto vznikla aj táto spolupráca so záhradkármi, lebo sme chceli obnoviť tento sad, a teraz to vyzerá už perfektne a máme šancu, že to znovu nabehne a bude fungovať,“ uviedla Ingrid Šebšajevičová z Oddelenia správy zelene na Agrokomplexe.

Samotné brigády záhradkárov sú zároveň aj ich praxou. Do sadu by sa ale malo vrátiť aj vzdelávanie.

„Napríklad do týchto zrezaných podpníkov myrobalánov budeme štepiť krajové odrody marhúľ, sliviek, potom aj očkovať v letnom období broskyne, čiže vždy po reze robiť pre celú verejnosť ukážky, ako si môžu stromček zavrúbľovať, respektíve presvetliť. S vedením sme dohodnutí, že v okolí Slovenského poľnohospodárskeho múzea budeme opäť robiť novú výsadbu. Mali by to byť krajové odrody, čiže tie odrody jabloní, hrušiek, sliviek, ktoré sa kedysi pestovali a sú kvalitné, teraz ich už v škôlkach nedostať,“ uzavrel Eduard Jakubek zo Slovenského záhradkárskeho zväzu.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: ilustračné foto poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Ing. Eduard Krcho
Ing. Eduard Krcho
10. apríl 2018 14:21

Pán Jakubek – som rád, že idete realizovať myšlienku, ktorú sme pred dvoma rokmi začali rozvíjať a verím, že ten sad bude ozdobou letnej výstavy Agrokomplex – ak nie tohoročnej, určite v r.2019